Krigsfilm på CPH PIX

'Greenery Will Bloom Again'

Krigsfilm på CPH PIX

CPH PIX: Dag 8. Copenhagen PIX’s meget varierede program byder også på fire forskellige krigsfilm, om fire forskellige krige, der foregår i fire forskellige lande.

‘Greenery Will Bloom Again’ gik for sidste gang d. 16/4 i Cinemateket. Den er en italiensk 1. Verdenskrigsfilm, der finder sted i alperne på grænsen mellem Østrig-Ungarn og Italien. Filmen har som sådan ikke nogen rigtig historie eller hovedperson, men forsøger i stedet at male et autentisk billede af livet i skyttegravene. Dette gøres blandt andet igennem en lydside, der nægter at gøre brug af musik, stilheden bliver derved filmens essentielle soundtrack. Derfor er fremstår det ekstra kraftfuldt, når den lydlige tomhed pludselig brydes af højlydte brag fra granater, der rammer jorden tættere og tættere på den lille skyttegravsbefæstning, hvor de stakkels soldater kryber sammen.

Med en længde på blot 80 minutter når ‘Greenery Will Bloom Again’ aldrig at føles for lang. Det eneste, der egentlig tog noget fra en ellers rigtig fin biografoplevelse, var en højlydt blæser i Dagmar og en biografgænger med en stor pose saltede mandler.

‘Fires on the Plain’ følger en japansk soldat i de sidste dage af 2. Verdenskrig. Forvirret og udsultet vandrer han igennem den Filippinske jungle i forsøget på at trække sig tilbage sammen med de sørgelige rester af den japanske hær. På vejen møder han flere andre japanske soldater, der ligesom vores hovedperson kæmper en desperat kamp for overlevelse.

Filmen lykkes godt med at få den frodige jungle til at fremstå som et fugtigt helvede fyldt med håbløshed, iturevet menneskekød og de allestedsnærværende fluer. Instruktøren Shin’ya Tsukamoto er tidligere kendt for den bizarre arthouse-splatterfilm ‘Tetsuo’, og indflydelsen herfra bliver tydelig i filmens lidt malplacerede fokus på gore.

‘Fires on the Plain’ er i modsætning til ‘Greenery will Bloom Again’ ikke nogen smuk film. Men dens atmosfære af forvirring og håbløshed gør den et biografbesøg værd.

‘Greenery will Bloom Again’ og ‘Fires on the Plain’ kommer fra hver deres del af verden og omhandler to vidt forskellige krige. På trods af dette har de begge et humanistisk fokus og blik for de mareridtsagtige tilstande for den menige soldat. I en helt anden boldgade har vi de to episke – og en lille smule krigsforherligende – film ‘Roaring Currents’ og ‘The Taking of Tiger Mountain’, som jeg så i et brag af en onsdagaften, da de d. 15/4 spillede ryg mod ryg i Imperial.

‘Roaring Currents’ finder sted i slutningen af 1500-tallet. Japanerne forsøger igen at invadere den koreanske halvø og det eneste, der nu står i mellem dem og total sejr, er de sørgelige rester af den koreanske flåde. Heldigvis har Korea det militære geni admiral Yi Shin-Sun – spillet af Choi Min-Sik i en af hans mere forglemmelige roller. Med sine blot 12 skibe beslutter admiralen sig for at forsøge at stoppe den over 200 skibe store japanske flåde i et snævert stræde med forræderiske strømme. De første 30-45 minutter af filmen er relativt kedelige og den narrative information, man får serveret, kan koges ned til, at japanerne er børnemyrdende djævle, og at det ser sort ud for Korea. Heldigvis består langt størstedelen af filmen af storslåede actionsekvenser, der er både medrivende  og flotte.

Vi har set fortællingen hundredevis af gange; fra ‘Zulu’ til ‘We Were Soldiers’ til ‘300’ er filmhistorien fyldt med fortællinger om den lille samling af exceptionelle soldater, der mod alle odds slår en klart overlegen fjende. ‘Roaring Currents’ gør intet nyt med den velkendte historie, og filmen drypper af Koreansk patriotisme til punkt, hvor det næsten bliver for meget. Alligevel kan filmens anbefales alene på grund af de imponerende actionsekvenser

Nosferatus anden udsendte på Copenhagen PIX, Mikkel Twomey, har skrevet om det kinesiske krigsspektakel ‘The Taking og Tiger Mountain’. Du kan læse hans  ganske udemærkede anmeldelse her:  http://www.nosferadio.dk/at-infiltrere-fjendens-lejr-uden-at-faa-hakket-oejnene-ud/ .

Hverken ‘Greenery Will Bloom Again’ eller ‘The Taking of Tiger Mountain’ går igen på PIX, mens du kan fange ‘Fires on the Plain’ i Cinemateket d. 18/4 og århusianerne vil kunne få glæde af ‘Roaring Currents’ d. 17/4 i Øst for Paradis.