Kvinderne på Sjette Sal – premiere 13/10/2011

Af Frederik Schelde-Jensen

Jens-Louis og hustruen Suzanne (Fabrice Luchini og Sandrine Kiberlain) i "Kvinderne på Sjette Sal" © Miracle Film Distribution

Den franske komedie om den velhavende Jens-Louis Joubert som forelsker sig i den spanske tjenestepige Maria, og det liv, hun lever med sine tjenestepigeveninder på sjette sal, er en blandet affære, af en komedie at være.

De fem tjenestepiger, som bor på etagen over Jean-Louis og hans kedelige hustru Suzanne, er alle ansat i forskellige velstående franske familier. I dagtimerne vasker de tøj, laver mad, gør rent og holder huset, mens de om aftenen efter arbejdstid har et unikt fællesskab i deres minikollegie. Den nye tjenestepige, den unge og smukke Maria, har bestået ansættelsestesten hos Familien Joubert: om Jens-Louis er tilfreds med sit blødkogte morgenæg. Herfra indlemmes Jens-Louis i tjenestepigernes spartanske og sparsomme, men hjertevarme og underholdende tilværelse, og filmens miniaturedrama er nu parat til at blive udspillet.

Kvinderne på Sjette Sal indeholder, for vor tids målestok, en tilpas mængde humor til at den ikke går hen og bliver plat og intetsigende, men bevarer sin seriøsitet på et passende niveau. Filmens handling og personernes ageren er dog ikke synderlig realistisk, og flere valg synes at bero på kortsigtede overvejelser. For eksempel fatter Jens-Jouis først reel sympati for de fem tjenestepiger da han ser, hvor lykkelig den ene af pigerne opfører sig, da hun får at vide, at hendes søster i Spanien har født en datter for fjorten dage siden. Dog opstår der netop her et interessant spørgsmål: bruger Jens-Louis kun tid sammen med tjenestepigerne, fordi hans hverdag som børsmægler ikke kan blive mere triviel, og fordi hans kone kun interesserer sig for kvindeselskaber og receptioner i deres kæmpe pariserlejlighed?

Natalia Verbeke, som spiller rollen som tjenestepigen Maria, må siges at være den skuespiller, som stjæler billedet: hendes optræden er yndig og kunstfærdig, og hendes personlige problemer er troværdige og velspillede. Ligeledes bør der lægges mærke til Berta Ojea der spiller rollen som tjenestepigen Dolores: ikke siden denne anmelder så Jane Darwell i The Grapes of Wrath (1940) er der blevet taget så stor notits af en omsorgsfuld, hjertelig og imødekommende biperson.

Kvinderne på Sjette Sal er en let, til tider varm og kærlig komedie, men desværre også en film, som ikke helt kan finde ud af, hvad den vil. Dramaet mellem tjenestepigen Maria og den aldrende Jens-Louis, og hans besættelse af hende, bliver så dominerende, at det stjæler billedet fra pigernes glade fællesskab. Derfor går man fra biografen med en underlig fornemmelse af, at det er blevet forbudt at lave ukomplicerede, morsomme film, som ikke nødvendigvis behøver at indeholde personlige tragedier og ødelagte ægteskaber, før de er seværdige.

Filmen har premiere torsdag den 13. oktober over hele landet