Limitless – Premiere 21/04/2011

Bradley Cooper brillerer med sin charme. Photo courtesy of Nordisk Film Distribution.

Af Emma Sutcu

Vi mennesker bruger kun 10-20% af hjernen, så forestil dig lige et øjeblik at få muligheden for at kunne anvende den 100%, ved hjælp af en lille pille. Ville du gøre det?

Det fantastiske ved menneskets hjerne er, at intet af det du tillærer dig i livet, nogensinde forsvinder. De ligninger du lærte i skolen eller den sang du hørte som barn, vil for altid være lagret inde i hjernen, sammen med alt andet du har læst, set og hørt.

I filmen Limitless får forfatteren Edward Morra, spillet af Bradley Cooper, som vi kender fra bl. a. A-Team og The Hangover, åbnet alle dørene op for hjernens finurlige verden ved hjælp af en endnu ikke godkendt pille. Han er derfor i stand til at bruge sin hjerne fuldstændigt, hvilket giver ham uanede mængder af evner. Morra døjer nemlig med skriveblokade og kan ikke opfylde sine deadlines. Han kan ikke betale sin husleje, er usoigneret og hans kæreste forlader ham.

Med denne lille mirakel-pille kan Morra trykke speederen op på fuld fart og overvinde alt. Han begynder at tjene en masse penge samtidig med at mulighederne strømmer ind. Men sideløbende den store succes, roder han sig ud i en snavset affære med et par gangstere. Desuden bliver han forfulgt og får også en rolle i et par mordsager. Problemerne stabler sig op og pillernes bivirkninger begynder at vise deres grimme ansigt langsomt og snigende.

Limitless er en film i højt tempo med spændende og uforudsigelige drejninger. Mange steder i filmen ledes tankerne mod de populære Matrix-film i slut 90’erne, og der bliver sågar refereret til Matrix på et tidspunkt.

Farverne i billederne og klippeformen fungerer rigtig godt i Limitless. Man kan som publikum følge med i hvornår Morra og nogle af de andre personer, er påvirket af pillen og følge det høje tempo der opstår når man har taget pillen.

Bradley Cooper, som fik sin debut i verdenssuccessen”Sex and the City”, er i topform i rollen som struggling writer. I filmen gennemgår han tre forskellige stadier hvor rammerne omkring ham ændrer sig. Det er simpelthen fryd for øjet at se Cooper gennemleve disse ændringer. Han er så charmerende at de andre skuespillere i filmen har svært ved at trænge igennem. Bla Robert de Niro, som spiller rollen som den store virksomhedsmand Carl van Loon, kæmper en halvhjertet kamp, men kan slet ikke hamle op med Bradley Coopers præstation.

Plottet i filmen er unikt og anderledes. Manuskriptet er skrevet af Leslie Dixon som også er forfatteren bag en række klassikere som ”Look Whos Talking Now” og ”Mrs. Doubtfire”. Hun har skrevet manuskriptet til Limitless, inspireret af bogen ”The Dark Fields”, som handler om det at tage et præparat der kan optimere dine evner.

Man kan ikke undgå at ”høre” det gode gamle budskab: dont do drugs. Det lægger desværre en dæmper på filmens udfoldelse. Desuden er der en diskret kommentar til den moderne verden, hvor alt skal foregå så hurtigt at man fristes til at snyde sig frem i køen. Det kan man ikke slippe afsted med. Moralen er at man skal igennem alt det kedelige og trivielle, der er med til at skabe vores erfaringsfelt og vores placering i rangstigen. Dette skal helst gøres naturligt og uden stoffer.

4 ud af 6 stjerner.