Lion

Scanbox

Tip: Lad være med at falde i søvn i et tog i Indien. Det kan ændre dit liv, især hvis du er en 5 årig dreng som er blevet væk fra sin bror.

Vores lille ven Saroo bruger det meste af sin tid på at finde uhumske måder, at tjene penge på sammen med sin storebror Guddu, så de kan hjælpe deres mor med at holde familien kørende. En nat bliver dog skæbnesvanger for brødreparret, da Saroo ikke kan finde sin storebror på den nærliggende togstation, og afsøger de parkerede tog i håb om at finde sin bror. Uheldigvis kommer han med toget på en rejse 1500 km mod øst. Han vågner helt desorienteret op i Kolkata. Langt væk fra sin bror, og langt væk fra alt hvad han kender til.

Efter en rum tid på egen hånd ender den stakkels Saroo på et børnehjem, og bliver siden adopteret af et meget altruistisk par fra Australien, som tager sig kærligt af den lille fyr. Her vokser Saroo op som en selvstændig og sympatisk ung mand, der uddanner sig og forelsker sig i Lucy, men bliver mindet om sin fortid, og befinder sig noget pludseligt i et moralsk kompleks omkring sit nydelige liv modsat sin knap så trygge fortid. Har han fortjent at vokse op under de trygge rammer han er, og hvad med hans biologiske familie, som har ledt efter ham i 25 år?

Oscar darling
’Lion’ er nomineret til en håndfuld Oscars. Mest nævneværdig er selvfølgelig ’bedste film’ og her er den også svær at komme udenom. Det er nemlig den type film, som indeholder netop al den patos, som gør den uundgåelig for den nominering. Man kommer hurtigt til at føle stor sympati med vores helt Saroo. Både i filmens første halvdel, hvor han spilles blændende af den lille fyr Sunny Pawar, men også i anden halvdel, hvor han spilles af kendingen Dev Patel bedste kendt fra ’Slumdog Millionaire’. Filmen appellerer til følelserne med stor intensitet, og det lykkedes langt hen ad vejen. Man sidder bare med en fornemmelse af at man har set det før og ved hvordan det ender.

Hvordan defineres hjem?
Filmens helt store tema er Saroos kamp med at komme overens med sig selv og sin identitet. Vi får et indtryk af en fyr, der ser sig selv som australier og holder med landsholdet i cricket. Han er svær ikke at holde af og har styr på sit liv, men han får pludseligt svært ved at acceptere sit flotte liv. Han føler at han har fået det under forkerte omstændigheder, samtidig med at han længes efter sin rigtige familie.

Da en medstuderende opfordrer ham til at gå på jagt efter sin familie begynder den store søgen på Google Earth. Hans søgen efter ophav bringer ham i koalition med sig selv, sin kæreste og sin australske familie og han føler sig fanget mellem to stole. Er han australier eller inder? Saroo får svært ved at definere overfor sig selv hvad han er og hvor han kommer fra, hvilket han agter at undersøge.

Sikker, men forudsigelig sag
’Lion’ vækker både stærke følelser og sympati hos publikum, men til tider er det også lige let nok. 1 + 1 giver 2 og man behøves ikke selv at gøre sig de store tanker for at forstå hvad vi skal føle. Men derfor kan den sagtens være god alligevel. Filmen er baseret bogen ’A Long way home’ af Saroo Brierley.