Machete – Premiere 09/12/10

Den hårdt pumpede Danny Trejo i Rodriguezs Machete - Photo courtesy of Walt Disney Studios Motion Pictures

Af Jonas Kim Jakobsen

Robert Rodriquez står bag tidligere tossestreger såsom Desperado med Antonio Banderas fra 1995 og Grindhouse projektet med Quentin Tarentino fra 2007, hvor han kontribuerede med Planet Terror. Hans film er en beskidt blanding af action, komedie placeret i en postmodernistisk tegneserie-agtig verden, typisk med et Mexicansk islæt.

Hans seneste film Machete følger helt denne tråd. Som ofte før er hovedpersonen en ensom hævngerrig ’desperado’ ude for at gøre livet slemt for dem, der har taget hans ’senorita’ fra ham. Det er i det store og hele handlingsforløbet i filmen, og jo som titlen antyder slagter vores helt sig vej igennem det sædvanlige onde forbryder-kartel med machete, for det ville da være alt for kedeligt at bruge håndvåben til det.

Hovedpersonen i filmen spilles af Danny Trejo, hvis indianer-agtige ’stone face’ har givet ham mange biroller i Rodriguezs og Tarentinos film, og nu var det så tid til at han fik sin egen. Han gør ikke så meget andet i filmen end at bibeholde det ene ansigts udtryk, som han nu engang har, og så ellers slå på tæven som det er forventet af ham.

I modsætning til tidligere af Rodriguezs film så har Machete et tydeligt politisk budskab. Machete er nemlig Mexikansk emmigrant og kæmper for de mange immigranter, som arbejder illegalt i USA. Har man fulgt bare en lille smule med i amerikansk indenrigs politik ved man, at det er et meget svært diskuteret emne på den anden side af Atlanten. Snylter immigranterne på systemet eller udfører de alt det arbejde, som amerikanerne ikke selv gider at lave? Jeg behøver vist ikke afsløre, hvad Rodriquez mener.

Til trods for det politiske tema er filmen ikke kedelig, da alvoren er på absolut laveste blus. Humoren og action scenerne er helt i højsædet som altid. Man fornemmer, at Rodriques trækker historien og personerne så langt ud denne gang, at tegneserie elementet og humoren bliver stærkere i forhold til tidligere af hans film.

Filmens rolleliste har de to fordele, at den på den ene side er befolket med ældre action stjerner som Steven Segal, Don Johnson og Robert De Niro. Og på den anden flotte damer som bla. Jessica Alba og Lindsay Lohan der smider det hele!

De gamle drenge overspiller bevidst deres roller, hvilket er ikke så lidt morsomt. Specielt Don Johnson som lettere sindssyg grænsevagt og Steven Segal som nådesløs gangster boss. Robert De Niro som korrupt politiker er selvfølgelig ikke hans bedste rolle, men man må alligevel desværre konstaterer, at det er en af hans bedre i efterhånden en del år.

Kan man lide Robert Rodriquez film vil man helt sikkert ikke bliver skuffet af Machete. Den har nemlig alt, hvad sådan en film skal rumme. Undertegnede kan dog godt syntes, at den overdrevne action og lettere fjollede handling, kan blive en anelse kedelige i længden. Egentligt skulle filmen ikke have mere end tre stjerner, men den får en fjerde for de sjove præstationer fra Johnsons og Segals side, og ikke mindst de mange flotte damer, der bestemt gør den mere seværdig.

4 ud af 6 stjerner