Man of Steel

Den måtte jo komme. Efter Avengers, Batman-serien, Spiderman-rebootet og Justice League coming up, så var det uundgåeligt: superhelten over dem alle rammer nu vor tids biografer. Og det gør han i god form i en heftig og flot film fra 300-instruktøren Zack Snyder. I hvert fald i filmens første halvdel.

I Zack Snyders udgave af Superman følger vi, som i så mange Superman-film før, Jor-El (Russel Crowe) og hans kone Lara (Ayelet Zurer), der sender deres nyfødte søn Kal-El ud i rummet. De sender ham til planeten Jorden for at redde ham fra undergang, mens hjemplaneten Krypton imploderer. Kal-El (Henry Cavill) vokser op i Kansas hos Jonathan (Kevin Costner) og Martha Kent (Diana Lane). De giver ham navnet Clark og opdrager ham, velvidende at denne dreng er noget ganske særligt. Clark har gennem hele sin opvækst problemer med at skjule sine overjordiske kræfter for menneskerne omkring ham. Men da jorden invaderes af Kryptons General Zod (Michael Shannon), må Clark alligevel træde frem og vise sit sande jeg, hjulpet på vej af  den ambitiøse journalist Lois Lane (Amy Adams). Han stilles overfor valget: skal han sikre sin races overlevelse eller redde en helt anden race?

Zack Snyder har lavet en hårdtslående film om Superman i meget højt tempo. Men det er vigtigt at forstå: det her er IKKE en superhelte-film. Det er en først og fremmest en science fiction-film, og den genre skal man kunne lide, hvis Man of Steel skal falde i ens smag.

Vi får selvfølgelig lov at se rigeligt med scener til vands, til lands og i luften, hvor Superman slås med skurkene og redder menneskeliv, og der er fra starten skruet højt op for volumen på eksplosioner og slåskampe.

Henry Cavill er en velcastet Superman. Han er flot, ualmindeligt veltrænet og så spiller han rollen som Clark Kent virkelig godt, og det på trods af at rollen ellers ikke har de store følelsesudsving. Og, som en kvindelig oberst indrømmer til sin overordnede, ”he’s just really really hot”. Amy Adams er en stærk og selvstændig Lois Lane og det er et forfriskende valg, at kærlighedshistorien ikke har det store fokus i denne film. Man of Steel handler om manden bag Superman, om hans historie og hans baggrund. Resten må komme senere.

Trods de flotte action sekvenser og det smukke, gennemførte univers filmen foregår i, så halter filmen hen mod slutningen.  Selvom Man of Steel fortæller den personlige historie, så forfalder filmen gang på gang til actionlir og sammenbidt alvorsfølelse. Det bliver en lille smule kedeligt i længden. Det havde klædt den med lidt flere af de små finurlige humor-bider, der gør sig gældende i både Christopher Nolan’s Batman-trilogi og i særdeleshed i Joss Whedons Avengers.

Hvis man laver en film 144 minutter lang, så skal man have en god grund til det. Den grund ses ikke helt i Man of Steel, og filmen mister intensitet hen af vejen. Trods det formår Zack Snyder at holde godt fast i sit publikum, sine spillere og sin historie og det gør at Man of Steel lige akkurat sniger sig op på 4 stjerner.