MGP Missionen

MGP Missionen har allerede inden premieren fået en hel del omtale i pressen og mediedebatten har rullet heftigt. Filmen fik afslag på støtte fra DFI med begrundelsen at ”Film med et cast med en anden etnisk baggrund ikke har vist sig specielt salgbare i provinsen”. Om det er sandt eller ej, kan debatteres og har været debatteret, men tilbage står det nyeste bud på en dansk børne- og ungdomsfilm, der desværre ikke er helt så fuldendt og frisk, som man kunne håbe.

MGP Missionen handler om 12-årige Karl (Sylvester Byder), der flytter med sin mor (Line Kruse) fra Hvide Sande i Vestjylland til Nørrebro i København. De fleste jævnaldrende her er børn med anden etnisk baggrund end dansk, og Karl føler sig uden for, indtil han møder pigen Sawsan (Malika Sia Graff). Sawsan skal med til MGP, men hun kan ikke få lov af sin muslimske far til at deltage. Karl opfordrer hende til at gøre det alligevel, og sammen stikker de af til Jylland, hvor MGP afholdes. Imens følger deres forældre efter dem i bil og bliver langsomt tvunget til at smide fordommene om hinanden.

Kulturclashet mellem Jylland og multietniske Nørrebro giver anledning til mange fine scener blandt andet da Karl på Nørrebro begejstres over en politibil med udrykning. Den slags ses sjældent i Hvide Sande. Men her begynder filmens svage side også at bevæge sig ind. For efter denne lille fine skildring af forskelle, leveres replikken ”Det bliver godt nok svært at få dig integreret”. Hvis man ikke lige fangede pointen første gang, får man den lige igen.

Det er også problematisk, når manuskriptet insisterer på konstant at minde os om, hvad filmen handler om. Der er utallige eksempler på replikudvekslinger, hvor Sawsan mister modet og Karl må overbevise hende om det modsatte: “Det er jo fordi du skal synge din sang til MGP!”.

Nok er filmen til børn og unge, men med titlen MGP Missionen, tror jeg godt at alle fatter at Sawsan skal synge sin sang til MGP og at det er det, der er de to børns ”mission”. Filmen taler til tider ned til sit publikum og det er synd.

MGP Mission ligger hele tiden på vippen mellem at være god og ligegyldig. De to hovedroller spiller godt, men især Malika Sia Graff har i rollen som Sawsan fået en hel del flade replikker, som hun må kæmpe sig ud af. Det lykkes kun nogle gange.

Af filmens mange bihistorier bliver det mest rørende temaet om børn og deres forældre. Dilemmaet om at ville beskytte sine børn med fare for at stå i vejen for dem var det, der i sidste ende stod stærkest. Scenerne mellem Karl og en varmt spillende Line Kruse er hjertevarme og skønne, ligesom mødet mellem de to familier rammer plet.

Rent teknisk er filmen lidt af en forvirrende omgang. Som en anmelder bemærkede efter visningen ”Det lignede at de havde filmet med en iPhone” Det har de nok ikke, men det ser rigtig nok sådan ud. Kameravinkler er underligt skæve, ligesom der er brugt mange, unødvendige montageklip af heftige Nørrebro.

MGP Missionen er et fint bud på en børne- og ungdomsfilm med gode intentioner. Den er til tider sjov og rørende, men man kunne bemærke at vi godt kunne byde vores børne- og ungdomssekment et bedre manus og en større tiltro til publikums intelligens. Vi er der desværre ikke helt endnu.

http://www.nosferadio.dk/wp-content/uploads/2011/10/3stjerner.jpg