Million Dollar Arm

Feel-good-filmen fra Disney holder hvad den lover – nem og ligetil hygge i mørket uden de store ’dikkedarer’.

I filmen ’Million Dollar Arm’, går Disney og instruktør Craig Gillespie (’Mr. Woodcock’, ’Lars and the Real Girl’) tæt på den amerikanske drøm. The American Dream er troen på at alle individer, uanset samfundslag, kan forbedre deres liv markant igennem hårdt arbejde og dedikation. Filmen er dog ikke nogen kritisk fortælling om ’’drømmen’’, men tværtimod et rosenrødt billede af denne, og om hvordan dedikation og arbejdsomhed virkeligt giver pay-off i sidste ende.

Fastballs fra Indien
Filmen, der er baseret på en virkelig historie, tager sit udgangspunkt i J. B. Bernsteins (Jon Hamm) sportsmanagement firma, der mildt sagt har det hårdt økonomisk. For at redde firmaet pitcher J. B. idéen om en realitykonkurrence, der skal finde mulige indiske pitchers til Major League Baseball, hvis man kan kaste en cricketbold, kan man vel også kaste en baseball? Efter en længere søgen i Indien kåres Rinku (Suraj Sharma) og Dinesh (Madhur Mittal) som vinderne, der kommer på træningslejr i USA og får mulighed for et try-out foran MLB scouts’ne. Hjemme i USA bliver det dog tydeligt, at hverken Rinku eller Dinesh har spillet eller bryder sig om cricket. Der venter derfor en længere kamp for, at hverken de eller J. B.’s selskab skal fejle.

Sukkersødt homerun
’Million Dollar Arm’ er dog mere end blot en realisering af den amerikanske drøm for filmens unge indere. Jon Hamm passer særdeles godt i rollen som arbejdsnarkomanen J. B., der må bryde med sin profitfokuserede tankegang for at være tilstede for sine unge protegéer som mere end blot en sportsagent. Endnu en positiv oplevelse er Suraj Sharmas (Life of Pi) og Madhur Mittals (’Slumdog Millionaire’) overbevisende skuespil som de håbefulde unge drenge, der kommer fra intet og drømmer om at gøre deres familier stolte i USA. Det skal dog understreges, at der her er tale om en meget forudsigelig og simpel Disney feel-good-film. Alligevel føler man med både drengene og J. B. i deres kamp for succes. ’Million Dollar Arm’ i sin essens, holder hvad den lover: Smil på læben, spænding, følelser og forløsning. Men nogen mindeværdig stor sportsfilm bliver den aldrig, dertil mangles større troværdige kriser for både spillere og agenter.

Nu vil jeg selvfølgelig ikke spoile noget, men efter den sukkersøde afslutning i biografen, kan man passende google filmens to baseballspillere, og undersøge hvorvidt den amerikanske drøm holder efter spotlyset slukkes.