Modig

Pixar har i mange år været et af de mest velansete selskaber inden for animationskunstens verden. Det har de på baggrund af deres fantastiske, men stadig jordnære fortællinger om små skæbner. Nu er de trådt ind på Disneys territorium og, med Disney i hånden, givet sig i kast med en mere storladen, middelalderlig fabel. Resultatet er Modig, et spektakulært eventyr, hvis lige bedst kan findes engang for længe siden.

Merida er prinsesse i en fiktionel og eventyrlig version af Skotland. Hun er vokset op med gode og omsorgfulde forældre, men alligevel er der en usagt krig imellem kongen og dronningen. Dronningen oplærer Merida som en dydig og fin prinsesse, mens kongen opdrager hende som en slagkraftig prins. Resultatet er en løssluppen pige, der helst går i kjole og gror sit ildrøde hår, men vil bruge dagen på drengeting – i særdeleshed bueskydning.

Men da det er tid for hende til at vælge en af tre bejlere, der alle er skvat, ser hun det som det endelig angreb fra sin mor. Hun trodser hende foran bejlerne og stikker af ind i skoven. Her finder hun vej til en heksebolig, hvor hun køber en forbandelse, der skal få hendes mor på bedre tanker. Det viser sig dog, at forbandelsen ikke ændrer dronningens indre, men ydre. Hun bliver til en bjørn. Og som om det ikke er nok, ser kongen bjørne som hans værste fjende, efter en legendarisk ond en af slagsen tog hans ben.

Historien lyder måske en anelse banal, og det er den sådan set også. Men den er til gengæld fortalt med en usædvanlig tålmodighed og sans for detalje, så den kommer op på et niveau langt over de fleste animerede eventyr i det sidste årti. Det giver plads til alle de små sammenfald og nuancer, der udgør en stærk fortælling.

Det gør den både egnet til de små, de store og de gamle. Den eneste negative kritik må gå til replikken, der desværre stadig forsøger at nå ned til de små. Hovedpersonen stiller sig selv spørgsmål og forklarer sin følelser. Det virker ikke nødvendigt, da historien i sig selv er egnet til de yngre, som desuden også sagtens kan holdes beskæftiget med at se på de farverige animationer.

Men det kan vi voksne nu også. Det skotske højland er lamslående smukt, og det er svært ikke at få gåsehud, når Merida rider igennem skoven til smuk musik og noget så sjældent som gode og nyttige 3D-effekter. Og så er de rødhårede figurer ganske bedårende (godt hjulpet på vej af den nye til-filmen-udviklede teknologi, der endelig gør det muligt at animere troværdige hårkrøller – der er meget, man tager for givet, når man ser film!).

Modig er et eventyr lige efter bogen. Historien er simpel og gammeldags, men fortalt med finesse og overskud. Den prøver ikke på at være original som eventyr, og det, i sig selv, gør den original. Den hviler sikkert i sin genre uden overspillede filmreferencer og skrigende, små monsterfigurer. Med andre ord er Modig årets bedste animerede eventyr af den slags, der kan ende med at få klassikerstatus.