Nowhere Boy – Premiere 27/05/10

Aaron Johnson spiller rollen som den unge forvirrede og rebelske John Lennon troværdigt og med indlevelese / Photo courtesy of Nordisk Film

Af Jonas Kim Jakobsen

The Beatles er nok det største popfænomen verden har kendt til. Historien om de fire drenge fra Liverpool, der erobrede verden med deres flotte melodier og søde sange er brændstof til drengedrømme, og der findes utallige Beatles biografier og dokumentarer. Utroligt nok er der ikke rigtig lavet nogle spillefilm, der bygger på historien, hvilket passer denne anmelder godt eftersom, at sådanne film aldrig rigtig bliver gode da de umuligt kan genskabe den magi gruppen gjorde.

Det prøver Nowehere Boy overhovedet heller ikke på. Filmen handler om John Lennon’s ungdom i tiden inden Beatles. Efterhånden som Beatles musik udviklede sig fra det poppede overfladiske til det mere personlige, blev det meget tydeligt at John Lennon havde ar på sjælen. Som regel kan så noget spores til barndommen og specielt med ikonet John Lennon. Det gode ved Nowhere Boy er bare at vi netop ikke møder ikonet John Lennon, men en usikker ung mand, som aldrig har kendt sin far og dårligt nok sin mor, og i stedet har været opfostret hos hans strenge tante.

Endelig stifter han bekendtskab med sin mor, som har fået ham så tidligt at de kan udvikle, hvad der minder om et søster/bror forhold. Moren lever en let tilværelse, og er meget glad for den nye rock musik fra USA. Den giver hun videre til John, som tager den til sig som den modermælk, han aldrig nåede at få fra hende.

Nowhere Boy er en meget rørende film om ungdommens usikkerhed og om en dreng ramt af et enormt omsorgssvigt. Man tager sig selv i at glemme, at det er John Lennon filmen handler om da den er så personlig, at den havde fungeret selv hvis den ikke havde bygget på ham. Rollen som John spilles af Aaron Johnson, og det gør han rigtig godt. Det er tydeligt at han virkelig har studeret John Lennon for, at selv hans stemme og bevægelser blev troværdige, og det er de blevet! Udover ham er den henrivende Kristin Scott Thomas perfekt castet i rollen som den følseskolde moster, der alligevel altid er der for ham.

Har man bare læst lidt af en Beatles biografi eller hørt en John Lennon soloplade vil man vide, at han havde en hård barndom, men at den var så tragisk vil nok komme bag på mange.

5 ud af 6 stjerner