Observe & report – Premiere 13/5/09

De fleste mennesker har, når de går i biografen forventninger til den film de skal se. Om den er spændende, romantisk, sjov eller noget helt fjerde. Sådanne fine fornemmelser var denne anmelder, da han troppede op til visningen af den nyeste komedie med Hollywoods nye ”Funny Guy” Seth Rogen, fri for.

Klichernes firkløver forklædt som centervagter. Foto: Sandrew-metronome

Rogen har slået sit navn fast i film som Knocked up og Pineapple express. Hvorfor så ikke have forventninger til Rogens præstation? Tja, måske fordi han i Opserve and report spiller Ronnie Bernhardt, en selvglad og overvægtig sikkerhedsvagt i det lokale storcenter, i en komedie, der i følge instruktøren er inspireret af Martin Scorseses Taxi driver.  Det lyder da umiddelbart som en interessant ide. Også selvom Scorsese selv lavede en sådan film efter Taxi Driver nemlig King of comedy fra 1982! Ligesom Robert De Niros karakter bor Ronnie hjemme hos sin mor, men hvor førstnævnte forsøger at udleve sin drøm om at blive stand-up komiker, er sidstnævnte tilfreds med sin titel som selvudnævnte sikkerhedschef for centrets vagthold, der  tæller et par våbenliderlige enæggede koreanske tvillinger og den læspende latino Dennis.

Centret eller ”the mall”, som det hedder ”over there”, hærges ved filmens start af en blotter, og da den lækre blondine Brandi fra parfumeafdelingen overfaldes, føler Ronnie sig kaldet til at fange blotteren. Mest fordi han er forgabt i tøsen, men også for at vise politimanden Harrison, spillet af Ray Liota, at han er lige så god som ham.
Da Harrison har svært ved at tage butiksvagtens opklaringsmetoder alvorligt, forsøger han at gøre grin med Ronnie ved at efterlade ham i byens mest kriminelle kvarter, hvor denne tager sagen i egen hånd og nedlægger et par bandemedlemmer.

Opildnet af sin succes beslutter han sig for at søge ind i politiet og samtidig inviterer Brandi ud på en date. Pludselig kører Ronnies liv på skinner og han beslutter at opgive de piller vi har set ham tage flere gange undervejs. Dette udløser en scene fra filmen, som på mange måder indeholder essensen af den type humor som filmen er fuld af. Efter sådan mere eller mindre at have volftaget den fulde og bedøvede Brandi, går jagten ind på den kommende politikarrierer, blotteren og nu også den indbrudstyv der hærger centret.

At røbe mere af filmens plot skal læserens skånes for, da klichéerne, stereotyperne og de platte vittigheder var nok til at gøre mig lettere aggressiv. En ting er at Seth Rogen konstant mumler sine replikker, hvilket han kompenserer ved at bruge sin mimik og fysik, så han mere end ofte ligner en dårlig parodi på sig selv. Værre er det, at vi som tilskuere ikke tror et sekund på Ronnies baggrund, som en mand med psykiske problemer. Ja, faktisk er det svært ikke at se Observe and report som andet en dårlig og umorsom komedie, hvor instruktøren har forvekslet sort humor med grænseoverskridende platheder.  Hvis man endelig skal sige lidt positivt om filmen, må det være soundtracket, der med sin blanding af tidlig glamrock fra bands som queen til  de mere punkrocjede McLusky gør filmen mindre uudholdelig at komme igennem.

Klik her for at høre hele numret “Lightsaber cocksucking blues” med Mcluskys!