Olsen Banden på Dybt Vand

2,5 tons ølgær, en ubåd og to krokodiller er bare nogle af de elementer, der sættes i spil i Jørgen Lerdams anden animationsfilm om den folkekære Olsen-bande og deres uheldige jagt på rigdom.

I Olsen Banden på Dybt Vand møder vi Egon, Benny og Kjeld i en velkendt situation. Egon er netop kommet ud af fængslet, Kjeld er stadig Yvonnes tøffelhelt og Benny, han er stadig optimist. Men Egon har en plan.

Den inkluderer en værdifuld olie-accelerator, der kan mangedoble de minimale oliereserver og sikre Danmarks fremtid. Og så er den mange millioner af kroner værd.

Den befinder sig desværre i hænderen på den skruppelløse finansmand Bang Johansen og hans halvt-amerikanske bror Bang Bang Johnson. Gemene og onde som de er, forsøger de at sælge acceleratoren til højstbydende. Så nu må Egon, Benny og Kjeld, sammen Bennys fordrukne bror Dynamit Harry, forsøge at redde Danmarks fremtid og sikre sig de mange millioner.

Resultatet af Jørgen Lerdams anden omgang af animeret Olsen bande, er en sjov og underholdende børnefilm, der handler om danskhed. Allerede i filmens første minutter skildres den danske befolkning kærligt, da Benny, Harry og Kjeld forsøger at bryde ind på selveste Carlsberg bryggeriet, hvilket næsten lykkes fordi der landskamp. Gaderne ligger øde. Gennem hele filmen er der referencer til det danske. Matador, Mærsk, IC4-togene og naturligvis danskernes elskede øl. Der bliver skudt satirisk i mange retninger og der tales til laveste fællesnævner. Men i filmens uhøjtidelige univers er det nemt tilgivet. Alle danskere kan lide øl og fodbold? Ja, hvorfor egentlig ikke?

Desværre drukner den lidt simple handling i de talrige kulturelle henvisninger. Men fordi filmen lader sine karaktere bære vægten fremfor plottet, er man godt underholdt hele vejen og man er bestemt i trygge hænder. Særligt sjov er Lars Ranthes fortolkning af den kronisk fulde Harry og Annette Heick fungerer igen strålende som Yvonne.

Man kommer ikke udenom de platte jokes og filmen kunne beskyldes for at lefle for sit publikum. Men det vil helt sikkert falde i god jord hos den yngste del af publikum og der er stadig masser af underholdning tilbage til de forældre som vil (og roligt kan) tage deres børn med i biografen for at se Olsen Bande på Dybt Vand. Filmen og alle dens jokes henvender sig til børn og barnlige sjæle, den introducerer banden på en ny og moderne måde og den gør det med hjerte og omsorg for sit publikum. Det er en fjollet film om et fjollet, folkekært trekløver, men det er samtidig også en film, der tager sig selv, sin arv og sit publikum meget alvorligt. Skide godt!