Once Upon a Time in the West – Repremiere 18/03/09

Af Lars Juul Hauschildt

Mange mener at Sergio Leones Once Upon a Time in the West fra 1968 er den bedste western nogensinde lavet, og når den nu vender tilbage til det store lærred, endda i en nyrestaureret version, er det så noget man skal opleve?

Hvis man har set Once Upon a Time in the West før er det helt sikkert at Ennio Morricones enestående soundtrack har hjemsøgt ens tanker siden, og det med rette for Morricones lydspor fortjener nærmest en plads på rollelisten blandt Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson og Jason Robards – filmens fire hovedpersoner. De ytrer ikke mange replikker i denne episke western, men de der er, er alt hvad der behøves. De bistre cowboys er fåmælte mænd, men filmens lange dvælen ved ethvert ansigtsudtryk fortæller alt. Filmens handling udfoldes utroligt langsomt og af mange lange smukke sekvenser, og tempoet efterlader måske nogen i svinget, selvom der absolut ingen grund er til at stå af. Det man får her er en uforglemmelig medrivende historie om hævn, ærgerrighed og om et uundgåeligt vendepunkt i den amerikanske historie.

Dette er helt klart en film der forbedres ved og fortjener at blive oplevet på det store lærred. Sergio Leones ultra-nærbilleder af alvorlige ubarberede revolvermænd, den smukke Jill McBain og hans nærmest eventyrlige totalbilleder af den ensomme prærie er som skabt til biografsalens mørke. Så medmindre man kan bryste sig af at have et filmlærred i biografstørrelse til hjemmebiografen, kan jeg ikke se nogen undskyldning for ikke at komme ind i Cinemateket og se en westernklassiker.

5 ud af 6 stjerner