På toppen af verden

Copyright: SF FILM

Skøn lille fransk, eventyrlysten animationsperle, som er co-produceret af det danske selskab, der arbejdede med den Oscar-nominerede ’Sange fra Havet’.

Vi befinder os i zarens Rusland år 1882, hvor vi følger den unge pige Sasha fra det russiske aristokrati. Sashas bedstefar er en berømt opdagelsesrejsende, som ikke er vendt hjem fra sin seneste ekspedition i det kolde nord. Dengang hvor hele den fagre verden ikke var kortlagt. Alle omkring Sasha er overbeviste om, at bedstefaderen og hans skib er forlist, men Sasha har arvet sin bedstefars eventyrlyst, og hun er fast besluttet på at finde både ham og hans skib. Hendes forældre har dog helt andre planer for datteren, som skal giftes ud til en magtfuld herre. Vores helt må tage flugten fra familien i Skt. Petersborg på jagten efter bedstefaderen og hans skib.

Sashas hårde rejse
På hendes færd mod eventyret må Sasha kæmpe med mange forhold. Flugten fra familien, hendes rolle som ung kvinde fra aristokratiet og naturligvis hårdkogte sømænd. Da hun forlader de trygge overklasse rammer for at tage på eventyr, opdager hun først og fremmest hvordan verden er udenfor de sikre rammer i Skt. Petersborg – og det er ikke nødvendigvis let for sådan en ung pige. Hun må kæmpe hårdt for at blive taget seriøst, da der ikke er meget respekt tilovers for en lille overklassetøs udenfor de vante rammer.

Filmen tager fat i rigtig mange spændende emner, men på en måde hvor alle kan være med. Kampen for at bevise sig, udlængslen, eventyret, den splittede familie, nysgerrigheden og stædigheden, som driver Sasha afsted på hendes hårde færd. Filmens titel ’På toppen af verden’ passer fornemt til det eventyr mod nord, som hun drager afsted på.

Animationsfilmens fine finesse
Filmen fungerer rigtig fint, i animationens favntag, hvilket er med til at gøre fortællingen malerisk, flot og eventyragtigt. De flotte streger og farver suger publikum med ind i universet og man føler sig tæt på vores hovedperson, selvom hun er en animeret lille pige. Den eventyrlige stemning som filmen skaber er med til at løfte filmens niveau og underholdningsværdi.

Spændende familieeventyr
’På toppen af verden’ er en film for folk i alle aldre. En opdagelsesrejse mod ukendte, men dragende horisonter. Den er oplagt til en familietur, men man kan også sagtens gå ind og se den uden poderne, og det er svært ikke at forlade salen med et smil på læben. Den er interessant og flot på flere niveauer, men alligevel efterlader den publikum med en håndfuld uopklarede spørgsmål, og til tider kunne man godt have brugt lidt mere uddybning. Filmen kunne sagtens bære at være lidt længere, men hvorom alting er bør man ikke tvivle på, at den er en tur i biografen værd. Så kom afsted, eventyret venter!