Pain & Gain

Daniel Lugo (Mark Wahlberg) tror på den amerikanske drøm. Og på fitness. Gennem sit arbejde som personlig fitnesstræner går det op for ham, hvordan han giver rige mennesker dét han allerede har: en veltrænet bodybuilder-krop. Nu vil han have hvad de har: penge og piger. Lugo mener nemlig, at han har lige så meget ret til at udleve den amerikanske drøm, som alle andre. Sammen med sine bodybuilder-venner Paul Doyle (Dwayne Johnson) og Adrian Doorbal (Anthony Mackie) kidnapper Lugo forretningsmanden Kershaw (Tony Shalhoub).

Efter flere mislykkede forsøg får trioen Kershaw til at underskrive papirer, der giver dem adgang til alle hans penge. Da de har smidt rigmanden på gaden, og praktisk talt gjort ham identitetsløs (jf. identitet ligger i velstand), fejrer Lugo, Doyle og Adrian rigdommen på hver deres måde: Lugo flytter ind i Kershaws hus, Doyle forsvinder med Lugos pige i kokainens helvede og Doorbal gifter sig med sin penislæges sygeplejerske. Men ak, pengene slipper op, trioen har behov for flere, og Kershaw hyrer privatdetektiv DuBois (Ed Harris) til at få sine penge tilbage, og snart er de tre lykkejægere eftersøgt af gud og hver mand.

Historien om Lugo og hans makkere er sand, den fandt sted i Miami fra oktober 1994 til juni 1995, men hvor mange andre film, der også er baseret på virkelige hændelser, er interessante netop fordi handlingen har udspillet sig i virkeligheden, er Pain & Gain desværre meget uinteressant. Historien om de tre bodybuilderes krav på penge og frihed er for uvedkommende til at kunne udfylde to timer. Det tæller heller ikke på filmens plusside, at publikum ikke har sympati for hovedpersonen og dennes entourage – de er simpelthen for dumme.

Pain & Gain forsøger både at være komisk, overlegen, actionpacked og tragisk, men breder sig ud over for mange facetter til at noget af det lykkes til fulde; tilbage står filmen og fægter i for mange retninger. Selvfølgelig er det Mark Wahlberg, der spiller alfahan og bodybuilder – hvem skulle det ellers være? Hans rolle minder om dén, han havde i Four Brothers, og ligger godt til ham, men hans tilstedeværelse er ikke nok til at løfte filmen ud af det træningscenter, den fra start til slut befinder sig i.