Percy Jackson & Lyntyven – Premiere 11/2/10

Plakaten til Chris Columbus Percy Jackson og Lyntyven. Foto: Twentieth Century Fox.

Som stor fan af græsk mytologi, der kun overgås af biblen når det kommer til røverhistorier, blodfejder og utroskab, glædede denne anmelder sig til at se hvad Chris Clolumbus, ham med succeser som Home alone og Harry Potter, kunne få ud af historien om teenageren Percy Jackson, der oprindeligt stammer fra forfatteren Rick Riordans bog af samme navn fra 2005. Serien der allerede tæller 5 bøger følger Percy, der ved filmens start er en ordblind ADHD kategoriseret teeanger. Oven i det bor han sammen med sin mor, spillet af Catherine Keener, og et 1.klasses røvhul af en stedfar(Joe Pantoliano).

Det eneste sted han finder lidt fred er i skolens svømmehal, hvor hans invalide ven Grover imponeret tager tid på hans ophold under vand. For der er jo ikke noget underligt i at kunne holde vejret i 7 minutter! Tingene tager dog en drejning fra underligt til langt ude, da Percys vikar i engelsk bliver til en frådende furie, Grover en satyr og hans lærer i oldtidskundskab viser sig at være en kentaur. Og mig der troede at Pierce Brosnan, efter rollen som dårligt syngende kavaler i Mamma Mia, ikke længere havde muligheden for at overraske.

Det viser sig, at Percy, for at sige det på en pæn måde, er frugten af en hed affære mellem moren og havguden Poseidon(Kevin McKidd). Han er med andre ord en halvgud på linie med sagnhelte som Herkules. Og som det ikke var nok, er alle i den græske sagnverden efter ham, fordi han ifølge Zeus(Sean Bean) har stjålet lynkilden, der bruges til at regerer Olympen med.

Selv folk med dårlig hårdag kan have brug for en IPhone. Uma Thurman og Logan Lerman som henholdsvis Medusa og Percy. Foto: Twentieth Century Fox.

Hades(Steve Coogan) der for alt i verden vil have fat i kilen, kidnapper Percys mor, og nu må han sammen med Annabelle, der er datter af Athene, og Grover finde en vej til Hades, der går over et møde med Medusa velspillende af Uma Thurman, til en tur igennem USA der ender ved porten til Hades, der meget sigende findes lige under Hollywoodskiltet i Californien.
Percy Jackson og lyntyven er, hvis det skal siges kort: Ramasjang og uforpligtende underholdning. Columbus flair for det fantastiske fornægter sig ikke, og selvom plottet halter og stritter i lige så mange retninger som en hydra har hoveder, fornægter omplantningen af de græske myter med mere til amerikanske forhold sig ikke, da dette er gjort tilpas underholdende om end spørgsmålet om den rigtige lyntyvs identitet gættes… lynhurtigt.

– 4 ud af 6 stjerner –