Piraterne! 3D – Premiere d. 29/3/2011

Pirater eller sørøvere, er en fast del af børneuniversets gode fortællinger der med skattekort, træben og klap for øjet, kan sætte fantasien i gang og kan give længsel efter eventyret på de store verdenshave. Pirater og sørøvere har selvfølgelig også været en del af filmens univers, fra fx Den knaldrøde pirat, over Disney’s Peter Pan til de, i denne anmelders øjne, lidt for mange Pirates of the Caribbean. Men nu smelter det hele sammen i en ny produktion fra det velmeriterede animationsstudie Aardman Animations, som vi kender fra Flugten fra hønsegården og Walter og Trofast filmene, med den nye stop-motion film: Piraterne!

Den originale titel The Pirates! Band of Misfits, hentyder fint til den samling af kiksede sørøvere og festpirater der er under Piratkaptajnens kommando. På hans skib går mandskabet mest op i maskotten Polly, en noget buttet papegøje, de festlige skinkeaftener og et godt venskabeligt slagsmål nu og da. Men loyale over for Piratkaptajnen, og Polly, er alle. Og da Piratkaptajnen, endnu engang, ønsker sig stor berømmelse som Årets Pirat – en titel han har efterstræbt længe, men ikke har været i nærheden af til stor moro for de andre pirater i konkurrencen – bakker de op om projektet med ildhu og parathed. Også selvom det kræver en farlig tur til Dronning Victorias London, hvor pirater lider en krank skæbne pga. dronningens ukontrollerede had til dem. Undervejs møder besætningen og Piratkaptajnen Charles Darwin som lider af ulykkelig kærlighed, og Polly viser sig måske at være mere end en buttet papegøje.

De danske stemmer og den danske oversættelse fungerer, hvilket bevises ved at man ikke sidder og drømmer om Hugh Grant som Piratkaptajnen undervejs, men er fuldt ud tilfreds med Gordon Kennedy ved roret som ”havskumshærdet pirat” – en af de mange gode vendinger i filmen. Der gøres et stort arbejde på den danske side med både oversættelse og stemmer og det betaler sig.

Filmen, historien og karaktererne får alt hvad den kan trække og går planken ud med en veritabel tour de force af begivenheder, action og morskab. Måske får den lidt for meget – for det er indimellem lidt vanskeligt at være ordentlig med når tempoet generelt er sat højt og der er meget der skal nås i fortællingen. Måske er det de medie-multitaskende børn man dermed håber at holde fangen. Til gengæld er der masser af spas for børnene og nogle rigtige gode og indforståede grin til de voksne, som jo sidder der med al deres viden og kan værdsætte guldkornene og de vilde takes af historiens gang – og her er ikke mindst sidehistorien om Charles Darwin vældig underholdende.

En montage af fejlslagne plyndringer af forskellige skibe er særlig morsom og godt tænkt, ligesom der altid er så mange finurligheder og detaljer i scenerne at man slet ikke når at opdage dem alle endsige få set sig mæt i dem. Det er herligt som altid når det kommer fra Aardman. Selve historien har en fin morale, som den jo skal have når vi taler børnefilm, og det er rart at se at det er ”taberne” der skal stå for den moralske lektie og de sande værdier.

Piraterne! er et holdbart og fiberrigt modstykke til de mange kalorielette film der sendes i biograferne for børn og deres familier. Her er kvalitet bag og ikke mindst årevis af hårdt arbejde, en lille morale i sig selv. Det kan man jo tage en snak om med ungerne bagefter. Men altså, man behøver jo ikke have børn med…

Fotos: Sony Pictures

Af Dorte Winkler