Pjuske flyver fra reden

Fuglekrigen er rykket fra Kanøfleskoven til Island og luftmarskal Pjuske kalder til angreb! (foto: Angel Films)

En af mine yndlingsfilm som barn var ‘Landet for længe siden’. Historien om Lillefod og de andre dino-børn, som skulle finde tilbage til flokken var fantastisk for denne lille purk, og VHS-båndet blev slidt godt og grundigt.

Den nu voksne undertegnede, der skriver her, ville måske indvende, at historien ikke var den mest originale og lidt for forudsigelig, hvortil den lille tykke dreng ville sparke ham over skinnebenet og sige “Hold nu bare kæft, det er dinosaurer, der TALER!! Kan det blive bedre?”. På det tidspunkt, næh, der var en historie om dinobørn på vej hjem helt perfekt.

Der er ingen dinoer, men der er en masse fugle i ‘Pjuske flyver fra reden’, hvor den titulærer Pjuske bor sammen med sin mor, far og resten af hjejle-flokken og skal gøre sig klar til at flyve sydpå for vinteren. Han skal dog lige lære at flyve først, men det får den grumme Dyster sat en stopper for, da han angriber den lille fjerbold og dræber hans far.

Resten af flokken tror han er død og flyver afsted, så nu må Pjuske, sammen med den excentriske Rypert, prøve at finde frem til den mytiske Paradisdal og undgå den morderiske rovfugl, samt overleve den hårde vinter.

Imponerende spraglet fjerdragt
Animationsfilm har taget kvantespring siden de tidlige 90’ere og mildt sagt slidte videobånd, så selv de knapt så store film kan prale med til tider imponerende øjeblikke.

Alligevel var min overraskelse stor, da jeg så, hvor sublimt detaljeret fjerene på fuglene, Rypert især, var og for den sags skyld også pelsene på nogle af de andre dyr, Pjuske støder på. Forventningen var dvd-ish flad animering, men det visuelle var blot en af flere behagelige overraskelser.

Makkerparret Rypert og Pjuske er af den helt klassiske type umage makkerpar; den gamle gnavne veteran, der skal lære den unge knøs, hvordan man overlever i den brutale verden – intet nyt under solen.

Men gudhjælpemig om det ikke fungerer. Ja, jeg har set det før. Udført bedre og mere interessant (FUGLEKRIGEN I KANØFLESKOVEN!!!!(ti stille, Claus 8 år)), men jeg var sgu underholdt i alle 82 minutter. Måske er det netop det ukomplicerede og lettere genkendelige, der gør, at den holder præcis for mig, hvor en anden måske vil rynke på næsen i væmmelse, men hey, min anmeldelse, mine stjerner.

Flyv for satan, flyv!
Jeg nævnte før, hvor imponerende nogle af fjerdragterne er, men omvendt er det så også det mere irriterende, at landskaberne og nogle af bi-karaktererne er noget dovent animeret. Tænk minimalt opgraderet ‘Angry Birds’…altså spillet, ikke filmen (YIKES).

Ujævnheden er lidt distraherende, men igen, hvis valget har været imellem semi-god animation på alle eller god animation på de vigtige, så er det her det rigtige valg.

Alt i alt er ‘Pjuske flyver fra reden’ god underholdning, som vil appellere til både børn, men også deres forældre, som måske kan finde visse ligheder med yndlingsfilm fra deres egen barndom. Den er spændende og rørende, og tiden flyver vitterligt afsted. En vidunderlig varm overraskelse her i vinterkulden.