Rango – Premiere 3/3/2011

Den danske plakat til Rango. Foto: UIP

Nicolai Meldgaard Eskesen

En uskreven regel inden for animationernes verden er at lade handlingen udfolde sig omkring dyr med antropomorfe træk som f.eks. rådyrkiddet Bambi, hundene i Lady & vagabonden osv. Den tradition skriver Gore Verbinskis nye film Rango sig ind i, men i stedet for at hovedpersonen er et nuttet pattedyr som Simba i Løvernes konge, får vi her den aparte og ranglede kamæleon; Rango.

Rango på afveje. Foto: UIP

Efter at have stået bag de meget succesfulde Pirates-film har instruktør Gore Verbenski valgt at gå i en helt anden retning med sit nyeste projekt; animationsfilmen Rango. Han har dog ikke kappet alle bånd til sine tidligere samarbejdspartnere, da både Johnny Depp, der lægger stemme til Rango i den engelske version, og selskabet Industrial Light and Magic (ILM), som lavede de animererde karakterer til pirattriologien begge har sat deres tydelige spor i filmens særlige udtryk.

ILM der aldrig før har lavet en animationsfilm i spillefilmslængde skabte med udgangspunkt i Depps person og mimik karakteren Rango (i den danske version er det Casper Phillipson som klarer det hårde job), der ved filmens start er dybt engageret i et skuespil mellem en legetøjsfisk, en mannequinoverkrop og en plasticpalme. Det er først da Rango træder ud af sin helterolle, at tilskueren for alvor opdager illusionen; at Rango sidder i et lille terrarium bagerst i en bil og ikke er den store helt, som han drømmer om at være. Det ændrer sig brat, da bilen er ved at køre galt og i farten slynges Rangos hjem ud på vejen midt ørkenen. Efter et par hæsblæsende minutter som kastebold mellem et utal af biler på vejen, redder han sig og møder årsagen til ulykken; det filosofiske  bæltedyr Roadkill (Søren Spanning). Han fortæller Rango om vejen til byen Støv og det vand som den allerede tørstende øgle higer efter. På sin vej til byen træder filmen i karakter som en fuldblodswestern, da Rango møder den bestemte ranchejer Bønne (Pernille Valentin) og siden byens borgmester (Lars Knutzon) og byens bølle Bad Bill (Søren Spanning), der har mere tilfælles end man skulle tro. Alle får Rango, takket være sin skuespilevner, overbevist om er en rigtig helt med det resultat at han hyres som byens sheriff.

Mariachi for viderkommende. Foto: UIP

Rango er et udmærket forsøg på at skabe et anderledes univers inden for animationsfilm, der ellers er domineret af Disney/Pixar og Dreamworks. Med sine mange referencer til klassiske westerns, som de blev lavet af John Ford, over moderne klassikere som Dommedag nu og Chinatown har Verbinski og kompagni gjort deres for at de voksne får noget med sig fra filmen udover filmens humor, der spænder vidt fra fysisk lige-ud-af-landevejen komik til den mere krøllede og absurde af slagsen.

Filmens store force er dog det opfindsomme persongalleri som eksempelvis historiens upålidelige fortællere; de fire Mariachifugle, der ustandseligt forudser heltens snarlige død. Alt i alt er Rango et lidt alternativt forsøg på en underholdende familiefilm, der med filmens visning på dansk, sikrer at også de mindste kan være med på løjerne. Samtidig giver den engelske version muligheden for at opleve, hvor meget af Johnny Depp, man egentlig kan spore i den sprælske og farveskiftende hovedperson.

.