Reaching for the Moon

Baseret på den amerikanske digter Elizabeth Bishops stormfulde kærlighedsliv, har Bruno Barreto med Reaching for the Moon skabt en film, der i glimt giver indblik i et intimt kærlighedsforhold mellem to karismatiske kvinder i 1950’ernes Brasilien.

Den amerikanske digter, Elizabeth Bishop (Miranda Otto), flygter i 1951 fra New York til Brasilien for at finde inspiration til sine digte. Hos veninden Mary (Tracy Middendorf)og hendes brasilianske kæreste, Lota de Macedo Soares (Gloria Pires), finder Elizabeth sig langsomt til rette på parrets idylliske landsted i Samambaia uden for Rio de Janeiro. Den stille og tilbageholdne Elizabeth drages af den frembrusende Lotas – modsat tidens idealer – frisindede person og i takt med, at kærligheden mellem de to kvinder blusser, genfinder Elizabeth sin kreativitet. Det nye liv fører til, at Elizabeth Bishop vinder Pulizer-prisen i 1956 for digtsamlingen Poems: North and South – A cold spring. Livet i de smukke brasilianske omgivelser er dog ikke en dans på roser og spændingerne mellem de tre kvinder bliver mere og mere udtalte. Elizabeth begynder at drikke, Lota adopterer et barn til Mary, der er knust over det forliste forhold. Da Lotas arkitektprojekt med Rio de Janeiros Flamengo Park ødelægges af et statskup, kan hendes optimistiske væsen ikke længere holde dæmonerne i skak og den idylliske facade krakelerer. En tragisk coda, der yderlige fremstilles ved Bishop’s digt ”One Art”, som hun gennem filmen reciterer første strofe af og afslutningsvis færdiggør: ”The art of losing isn’t hard to master; so many things seem filled with the intent to be lost, that their loss is no disaster.”

Filmens styrker ligger i dynamikken mellem de to kontrastfulde hovedpersoner. Miranda Otto, som nok er bedst kendt for sin rolle som Eowin i Ringenes Herre, viser gennem filmen hele tiden nye sider af den komplekse Elizabeth Bishop (1911-1979) – fra den generte digter, der i begyndelsen ikke kan holde ud at høre sine egne digte, til en stærk erotisk kvinde, der kæmper en kamp mod alkoholen. Telenovella stjernen, Gloria Pires, formår ligeledes at tegne et fantastisk portræt af den berømte, brasilianske arkitekt, Lota (1910-1967), der vil have alt og for en kort stund rent faktisk har det.Reaching for the Moon er baseret på Carmen Olivieras biografi Rare & Commonplace flowers fra 1995 om Elizabeth Bishops stormfulde kærlighedsliv. Gennem sit valg af skuespillere ekspliciterer Bruno Barreto på fineste vis kulturforskellene på de to meget forskellige kvindelige personligheder. Den frodige brasilianske setting giver udover smukke billeder også en fin kontrast til filmens melodramatiske historie.

De stærke skuespilpræstationer kombineret med smukke billeder og dybtfølt poesi gør Reaching for the Moon til en anbefalelsesværdig film, der i brudstykker viser glimt af et intimt kærlighedsforhold mellem to karismatiske kvinder.

4/6 stjerner