RED – Premiere 4/11/10

Af

Nicolai Melgaard Eskesen

Nostalgien over actionfilm fra slut 80´erne og starten af 90´erne, har i de seneste år genetableringen af actionhelten, som man kunne se det tidligere på året i The A-Team og The Expandables. Sidstnævnte havde Bruce Willis aka. John ”die Hard” McClane i en lille rolle. Nu får vi chancen for at nyde ham i hovedrollen i RED som den pensionerede CIA agent Frank Moses.

Den kedelige kontormus inden hun får et opkald fra Frank. Foto: Nordisk film

Frank lever det stille liv i forstaden. Sirligt, pænt og rent bor han. Træning i kælderen hver morgen inden han ringer til Sarah(Mary-Louise Parker). Hun arbejder som telefondame hos det offentlige. Hurtigt erfarer vi, at Frank ikke ringer for at rykke for sin udeblevne pension, men for at snakke med Sarah om hans forsøg på at få en avocado til at spire. En anden gang er det om hendes skyldige lystlæsning af pulp fiction litteratur.

Denne kedelige hverdag splintres, da Frank en nat overfaldes af en dødspatrulje. Heldigvis er Frank(hvis nogen skulle være i tvivl) mand for at klare den trussel. Det store spørgsmål er, hvorfor nogen har lyst til at slå en pensioneret agent ihjel. For at finde svaret må Frank kontakte sine gamle ”legekammerater”, men først føler han sig forpligtet til at redde Sarah, som han mener at have bragt i livsfare ved at tale i telefon med hende. Det udløser en del komik, da Sarah forståeligt nok ikke helt tror på Franks forklaring, men afsted kommer de. Den trænede filmgænger er ikke et øjeblik i tvivl om at Frank har ret, og hvis en sådan ikke var blevet aflivet, får vi i et krydsklip syn for sagen i mødet med CIA-agent William Cooper spillet af Karl Urban. Vi ser ham koldblodigt slå en mand ihjel og fingerer hans selvmord, alt imens han snakker med konen over telefonen om hendes problemer. Hvem sagde at mænd ikke kunne multitaske?!

Marvin(Malkovitz), Joe(Freeman) og Frank(Willis). Foto: Nordisk Film

Snart går den vilde jagt henover USA´s stater gennem New Orleans, Florida, Chicago og New York. Frank får i sin jagt på det store ”Hvorfor vil nogle slå mig ihjel?” hjælp fra tidligere venner og fjender, som den kraftramte plejehjemsbeboer Joe(Morgan Freeman), den paranoide eneboer Marvin(John Malkovich), landstedsfruen Victoria( Helen Mirren) samt den russiske diplomat Ivan(Brian Cox). Sammen prøver de at finde frem til, hvem der vil dem til livs. Et spor der fører hele vejen til det hvide hus.

RED er en lige ud af landevejen actionkomedie, hvor folk med nostalgisk hang til at se Bruce Willis sparke røv, som kun han kan det, får deres ønsker indfriet. Oven i det byder filmen på et væld af kendte og mindre kendte actionfilmskuespillere, som man kan lege ”gæt hvilken film vedkommende har været med i” undervejs. Handlingen indbyder også til nostalgitrip i og med at referencerne til Nu går den vilde skattejagt, Die hard, Enemy of the state, The long kiss goodnight og mange andre bruges sjovt uden at blive forstyrrende for handlingen. Alt i alt er RED god og uforpligtende underholdning med Mr. Willis tilbage i rollen som actionpacked bedstefar med slag i.

Hør anmeldelsen her