RIP 2020 – Vi vender tilbage til Mid90’erne

Så blev sommeren 2020 aflyst. Nu er derfor det perfekte tidspunkt at få set ’Mid90’s’, der netop er ankommet på diverse streamingplatforme.

Jonah Hill er et navn, man ofte forbinder med komiske og lidt nørdede roller i film som ’Superbad’ og ’21 Jump Street’. Nu er det dog på tide, at vi alle stifter bekendtskab med ham som forfatter og instruktør.

I Jonah Hills ’Mid90’s’ fra 2018 følger vi et snapshot af den 13-årige Stevies liv, der kæmper en brav kamp om en plads ved de seje drenges bord. Det er i deres selskab, han får sine første oplevelser med alkohol, stoffer og piger – men også med venskab, ansvar og livets udfordringer.

2019 var en anden tid
Filmmagasinet Nosferatus anmeldelse af ’Mid90’s’ udkom først i juli 2019.
Det var i en tid, hvor vejret, stemningen og sociallivet havde det godt. For ikke at nævne danskernes helbred. ’Mid90’s’ blev derfor modtaget som et underholdende tilbageblik på en nostalgisk tid.

Nu – hvor jeg, i mit nattøj, som jeg har været iført hele dagen, ligger i min stue og klikker play blandt tæpper, puder og diverse snacks – oplever jeg dog en ny effekt fra filmen. Det er denne gang eskapismen, der slår igennem og som danner rammer for en tid, hvor man var uovervindelig og evigt ung.

’Mid90’s’ af Jonah Hill er en varm hyldest til 1990ernes grunge-genre, der afbilleder et råt og ærligt ungdomsmiljø. Det er langt fra coronaland, men her er tre gode grunde til, at den alligevel holder nu:

3 fordele ved at se ’Mid90’s’ netop nu

  1. 1. ’Mid90’s’ giver ikke blot et indblik i en anden tid, men også i en anden subkultur. Her bliver vi introduceret til det fællesskab, der eksisterer omkring skateboarding. Det består af gruppe af unge udstødte, som danner forhold der transcendere både alder og herkomst. Det er i deres selskab, at en vigtig lektie læres om at rejse sig igen, når man falder – en lektie, jeg værdsætter at få gentaget i en tid som denne.
  2. 2. ’Mid90’s’ inspirerer én til at lære, hvordan man skateboarder. En hobby, man kan lave alene, udenfor og som får én til at se sej ud. Win-win i denne tid.
  3. 3. Hvis man er begyndt at føle sig en smule alene, kan ’Mid90’s’ byde på et forrygende cast, der alle leverer varme, troværdige og sympatiske præstationer. Det venskab, som portrætteres, føles ærligt og reelt, med både dets negative og positive sider. Disse karakterer kan derfor fungere som substitutter for tidens manglende sociale interaktioner.

Om end du har brug for at genleve dine gyldne coming-of-age år gennem en 13-årig drengs øjne, eller om det er nok at fordybe sig i en tidsperiode, der nu ligger langt fra 2020erne, så er ’Mid90’s’ filmen, der skal streames på Filmstriben i dag. Eller i morgen. Eller i overmorgen. Det haster jo ikke ligefrem.