Robin Hood

(Copyright: Nordisk Film)

Hvad hvis Robin Hood foregik i nutiden? Dette spørgsmål stiller ’Robin Hood’, men svarer den på det? Nej.

Historien om Robin ”Hood” af Loxley er blevet genfortalt gang på gang på gang. Han er blevet spillet af, blandt mange andre, Russel Crowe, Kevin Costner og sågar en ræv. Denne nyeste fortolkning fokuserer på legendens tilblivelse før hans tid i Sherwood-skoven. Her fortælles historien om en korsridder, der vender hjem og ser sit kære land fordærvet (ligesom i ’Robin Hood’ fra 2010, BBC-serien ’Robin Hood’ fra 2006-2009 og adskillige andre).

Et nyt twist
Den opfindsomt navngivne film prøver at nyfortolke Robin Hoods legende. Den historiske nøjagtighed er smidt helt ud af vinduet, det tredje korstog skildres som en moderne ørkenkrig, og et lille hold af bueskytter kæmper sig igennem smalle gader i en sønderbombet by. På mange måder prøver filmen at være nutidig, men den foregår altså stadig i middelalderen. Disse mange anakronismer kan skurre i ørerne hvis man er interesseret i den historiske kontekst.

Der er skruet ned for det historiske aspekt, men der er til gengæld blevet skruet helt op for bueskydningen. Den danske bueskydningsmester Lars Andersen har trænet skuespillerne og hjulpet med manuskriptet for at gøre det mere korrekt. Det har resulteret i imponerende stunts fra Taron Egerton, som lærte at skyde to pile på under et sekund. En færdighed som ellers virker unødvendig i en verden hvor fuldautomatiske armbrøster dominerer.

Nyfortolkning/genfortælling
Det er aldrig let at påtage sig en rolle, som 85 andre skuespillere allerede har spillet. Den relativt nyuddannede Taron Egerton har fået som opgave at spille en mindeværdig Robin af Loxley, men hans karakter fremstår meget passiv. Han har ikke en original idé selv, tyveriet er Little Johns (Jamie Foxx) idé, og at give pengene til folket kommer fra Marian (Eve Hewson). Hans skuespil er ikke præstation, selvom han er tidligere har bevist, at han er i stand til meget mere (se ’Kingsman: The Secret Service’).

Visuelt er filmen et rod. Tempelriddernes klassiske røde og hvide uniformer er byttet ud med sandfarvede uniformer og noget, der ligner moderne skudsikre veste. Sheriffen har et moderne jakkesæt på, imens Nottingham ligner en industriby fra 1800-tallet. Det eneste tilnærmelsesvis dejlige at se på er et par slow motion scener af Taron Egertons stunts.

Underholdende dårlig
Denne Robin Hood-fortolkning er på ingen måde et mesterværk. Der blev gjort et forsøg på at revitalisere karakteren blot otte år efter den seneste Robin Hood blockbuster. Det lykkedes ikke, og der er en underlig blanding af historiske og moderne elementer, som resulterer i en ubeslutsomhed i filmens udtryk.

Havde filmen foregået inden for de sidste 100 år, havde den været mere interessant og en sand nyfortolkning. Oveni det ville tematikken rent faktisk give mening. Dog var ‘Robin Hood: Fortolkning 86’ ikke helt igennem dårlig. Actionscenerne er udmærkede og skuespillet okay. Om ikke andet er ’Robin Hood’ en underholdende dårlig film.