Searching for Sugar Man

Ud af ingenting kom der i 1970’ernes begyndelse en lp til Sydafrika der skulle vise sig at komme til at katalysere en revolution. Landet var på det tidspunkt gennemsyret af apartheid, og total censur blev praktiseret fra højeste sted. Stik imod alle odds blev Cold Fact trods de meget politiske tekster, spillet i overmål i undergrunden. Det vil altså sige langt væk fra systemets kontrol.

Senere i årtiets første femår kom også Rodriguez’ anden plade, Coming from Reality, til landet. Ligesom den første lp blev sidstnævnte en del af subkulturen og fik igangsat demonstrationer imod det racistiske styre. Inden længe modtog Rodriguez’ enorme fanskare desværre en tragisk nyhed: Deres idol havde på en bar til en intimkoncert hældt benzin ud over sig selv og tændt en lighter. Eller skudt sig. Han var i hvert fald død.

Demonstrationerne vedblev, styret faldt, og Rodriguez’ musik blev stadig hørt i Sydafrika. Helt op i 1990’erne hvor den hårdeste kerne af hans fanskare starter en hjemmeside. De vil nemlig finde ud af, hvad der skete med deres idol. Hvordan døde han? Hvorfor døde han? Hvorfor udgav han kun to cd’er? Hvorfor havde ingen fra Amerika eller resten af den vestlige verden hørt om ham? Lever han?

Searching for Sugar Man er en genfortælling af en interkontinental menneskejagt som den udspillede sig fra 1970’erne til de søgende fandt svar. Dokumentarfilmen er en historie om en gruppe inkarnerede fans der vil have svar på alle deres spørgsmål om deres idol. Nogle inkarnerede fans der bliver ved og ved til de lykkes. Det er en glad, ukuelig, stærk og håbefuld dokumentarfilm som anbefales til enhver der endnu ikke har mistet troen og håbet på at de stadig kan gøre en forskel. Og så kan det på det kraftigste anbefales at lytte til Rodriguez’ musik. Som en musikekspert i filmen sagde, er teksterne bedre end Bob Dylans. Det er store ord, men de er gode nok.

Searching for Sugar Man er femte film i årets DOXBIO-program, og vises simultant i tres biografer onsdag den 3. oktober. Derefter vises filmen i udvalgte biografer. Se hvilke på www.doxbio.dk.