Shutter Island – Premiere 18/02/10

Leo ligner stadig en lille purk, specielt i trenchcoat, men gør det godt i Shutter Island - Photo Courtesy of United International Pictures

Martin Scorsese’s Shutter Island var en af de mest omtalte film på festivalen Berlinale, som i skrivende stund afholdes i Berlin. Men omtale plejer heller ikke at være en mangelvare, når navnet Scorcese står på plakaten.

Hvis man kigger på hans nyeste produktioner syntes jeg bedst om musik-filmene, altså koncertfilmen Shine A Light med Rolling Stones og dokumentaren No Direction Home om Bob Dylan. Og for mig at se er der meget langt til hans mesterværker Taxi Driver og Raging Bull, hvis man kigger på en film som Aviator.

Er Scorsese så sluppet bedre af sted med hans seneste filmiske afkom Shutter Island?

Filmen foregår i 50’erne på øen Shutter Island, som fungerer som psykriatisk fængsel for psykisk syge kriminelle. En af ’patienterne’ er netop undsluppet, og de to US Marshalls Teddy Daniels (Leonardo Dicaprio) og Chuck Aule (Mark Ruffalo) bliver kaldt til øen for at opklare sagen. Allerede fra deres første færd på øen er det tydeligt, at der foregår mystiske ting, og at det ikke er alle de møder, som taler lige sandt. Bla. de to øverste psykriatere Dr. Cawley (Ben Kingsley) og Dr. Naehring (Max Von Sydow – Still going strong) virker til at have skjulte agendaer, og det står klart at opklaringsarbejdet omfatter mere end at finde den forsvundne patient.

Lader det være sagt med det samme. Shutter Island er langt bedre end den rodede Aviator, som Scorsese tidligere har lavet. Historien er spændende og medrivende, og alle skuespillere leverer habile præstationer. Leonard Dicaprio har efterhånden vist sit værd, senest i den medrivende Revolutionary Road fra sidste år. Selvom han stadig ligner en teenager, giver han den igen med intensitet og passion i rollen som US Marshall. Ben Kingsley og Max Von Sydow er oplagte som psykiatere og man må imponeres over den 81 årige svenskers mangeårige færd i Hollywood

Jeg var godt underholdt af Shutter Island det meste af vejen og trods mine, i starten, måske lidt hårde anklager mod Scorsese er det tydeligt, at han med denne film viser, at han stadig har mere at byde på i sit virke som instruktør. Efterhånden som historien udfolder sig, og hændelserne på øen eskalerer, har han stadig et godt tag i handlingen, som gør at man som publikum er med det meste af vejen. Det der gør, at filmen ikke når op og ringe er historien. Historien er på sin vis spændende, men også meget søgt. Plot-twistet, som jeg selvfølgelig ikke kan afsløre her, var meget forudseligst og næsten til at brække sig lidt over… Jeg syntes dog alligevel, at Shutter Island er en god film. Måske ikke en helstøbt affære, men spændende og jeg er sikker på, at den nok skal underholde mange. Så selvom der stadig er langt til mesterværkerne, går det i den rigtige retning for Scorsese.

4 ud 6 stjerner