Svampebob – En rigtig landkrabbe

I 15 år har Svampebob Firkant som fast indslag på børnekanalen Nickelodeon gjort tilværelsen en smule sjovere for os andre. Seriens gakkede univers er blevet populært både blandt børn og voksne og har efterhånden opnået kultstatus. Den glade svamp fik sin egen spillefilm i 2004 og bliver nu fulgt op af en toer, som flere steder vises i 3-D.

I ‘Svampebob – En rigtig landkrabbe’ trives Svampebob som altid i den lille flække Bikinikøbing. Så længe han har sin bedste ven søstjernen Patrick, sit kæledyr Gary, naboen Blækvard og sin pengegriske chef Hr. Krabbe tæt omkring sig, er der ikke meget mere man kan ønske sig som lille svamp på havets bund. Freden bliver dog afbrudt, når hele Bikinikøbing bliver sat på den anden ende, da det viser sig, at den hemmelige burgeropskrift til Hr. Krabbes populære burgere er blevet stjålet. Alt peger i retningen af, at det er rivalen plankton, der står bag tyveriet.

Sandheden viser sig at være mere kompliceret end som så, hvilket selv Svampebob må erkende. Selvom Plankton vist aldrig er helt uskyldig, så er han ikke den egentlige skurk. Endnu engang må Svampebob, som den uendeligt trofaste medarbejder han er, kæmpe for at redde Hr. Krabbes burgerrestaurant, så byens borgere kan få de burgere, de umuligt kan undvære. Svampebob viser vejen frem med team-work, et begreb der er meget svært at forstå for den griske plankton. Sammen må de to samarbejde om at bygge en tidsmaskine for at rejse tilbage til tiden før opskriften blev stjålet, hvilket jo burde løse alle problemerne. Men, ak, tidsmaskiner har det med at skabe flere problemer end de løser. Det bliver til en rejse gennem tid og rum, som tager dem fra havbunden til langt ud i universets hjørner og tilbage igen, for tilsidst at ende i en mærkelig verden, der minder utroligt meget om vores.

Så lidt som der foregår i hovedet på Svampebob, er det utroligt, at der kan komme en helt film ud af det. At de små 20 minutters tegnefilm kunne udvides til en vellykket spillefilm, var der nok ikke mange der havde forstillet sig, da den første film kom i 2004. I modsætning til de store Pixar animationsfilm, der skaber flotte fortællinger med dybere liggende budskaber der taler til både børn og voksne, er det hos Svampebob først og fremmest grinene og det gakkede det handler om. Man er dog aldrig i tvivl om, at uanset hvor dum og naiv Svampebob er, så har han hjertet på det helt rigtige sted.

Der er masser af grin og tjubang at hente i ‘Svampebob – En rigtig landkrabbe’, og filmen kommer helt sikkert til at underholde børn og voksne i vinterferien. Til trods for det, så lever den ikke helt op til sin etter, der havde noget mere at byde på med b.la. gæstestemmer fra Scarlett Johansson og Alec Baldwin (hvis man altså valgte de amerikanske stemmer, i stedet for de ellers fortrinlige danske stemmer). I den nye film har man en gammel Antonio Banderas som pirat. Det er såmænd sjovt nok, men glemt om 10 år. Til gengæld er Svampebob Firkant filmen fra 2004 ligeså seværdig i dag. Etteren havde en mere vedkommende historie, hvor toeren lugter mere af pengegriskhed fra producenternes side end holdbarhed i projektet. Desuden er det fuldstændig ligemeget med 3-D effekten, da størstedelen alligevel foregår i den charmerende velkendte grafik i Krabbekøbing, som ser fuldstænding ens ud om det så er i 2-D eller 3-D.