’Synkefri’: En smuk fortælling om en rigtig historie de fleste nok har glemt eller aldrig hørt om

Copyright: Loui Ladegaard / Scandinavian Film Distribution

Tuborg eller hof? Livet som fisker eller gymnasieelev? Sandheden eller freden? Det er svært at vælge som ung mand i 80’ernes Hirtshals, hvor en tragisk ulykke hurtigt kommer til at fylde alt i en lille by. 

‘Synkefri’ skildrer en ulykke i Hirtshals i 1981, hvor en efter sigende synkefri redningsbåd RF2 kæntrer under en mission for at redde en fiskerbåd. Der var i alt ni omkomne som følge af ulykken og efterfølgende gik lokalbefolkningen en længere mediedækning af deres sorg i møde. 

Vi møder i denne udgave af fortællingen Henrik, hvis far var ombord på RF2 og bliver klandret for bådens forlis. Henrik nægter at acceptere denne portrættering af sin far og agter at undersøge, hvad der egentlig var skyld i ulykken den stormfulde nat i december.

Men Henrik møder modstand i sin søgen, fordi byen mest af alt ønsker at glemme.

Den nordjyske charme i fuldt flor

I hovedrollen ser vi Sylvester Byder kendt fra bl.a. ‘Smuk’  og ‘De forbandede år 1 og 2’, der endnu engang viser, at han er det nyeste skud på stammen af danske skuespiltalenter. 

Hans rolle som den unge og frustrerede Henrik er velspillet og skinner igennem i scenerne med de erfarne skuespillere Henrik Birch og Esben Dalgaard, der sammen udgør en yderst sympatisk trio.

Derudover spiller Johanne Louise Schmidt fantastisk som den stærke enke Iben, der repræsenterer alle de kvinder, der gennem tiden har holdt skansen derhjemme, mens fiskerne drog ud i Nordsøen med chancen for aldrig at vende hjem igen.

Blandt familien ser man også Sofie Torp og Lars Topp Thomsen som det karismatiske ægtepar, der sammen med resten af castet giver et helhedsbillede af en provins i 80’erne. De er charmerende og sjove, og spiller alle sammen utroligt troværdigt.

Det er lang tid siden, man sidst har hørt så troværdig dialog i en dansk film, der ofte lyder, som om det kommer direkte fra de bonede gulve. Jeg vil mene, at de fleste danskere minimum kan se ét familiemedlem i en af de underspillede og kække karakterer. 

En historie tæt på hjertet

Instruktør Christian Andersen debuterede som spillefilmsinstruktør i 2019 med filmen ‘Ingen skal sove’, og har før det instrueret en række kortfilm. Det samme har Oscarvinderen Martin Strange-Hansen, der i samarbejde med Christian Andersen har skrevet manuskriptet til ‘Synkefri’. 

Fortællingen tager inspiration fra Andersen selv, da hans mor mistede sin daværende mand på redningsbåden RF2, hvorfor ulykken er blevet en del af familiens fælles historie. 

Det mærker man tydeligt i måden hvorpå filmen emmer af autenticitet og provinsidyl på ægte nordjysk manér. 

Som bagtæppe for den rørende fortælling møder vi et barsk og smukt Nordjylland. Man oplever både det trivielle fiskerliv i Hirtshals og det voldsomme, men smukke kystlandskab, der er ramme for beboernes dagligdag. 

Højspændt drama eller provinsidyl?

Når man hører om filmens plot, kan man hurtigt komme til at forvente et ægte dansk drama med store armbevægelser og dramatiske droneskud. Man kunne have valgt at hive de helt store violiner frem, men i stedet tager dramaet en mere subtil retning. 

De små følelser får lov til at udspille sig, og karaktererne opfører sig som… Ja, rigtige mennesker. 

Den største konflikt bliver forløst med en lille bemærkning til en begravelse, som man stille fniser af og fortsætter ubemærket videre i den sørgelige kulisse. Modstanden for Henrik består også hovedsageligt af et par storbys-journalister, som man hurtigt glemmer blandt de hyggelige vendelboer. 

‘Synkefri’ er mest af alt en realistisk portrættering af Nordjylland i 80’erne med alt, hvad det indebærer. Om det er diskussioner om hvilken øl, man skal drikke, knallertkørsel på de sandbetyngede veje eller det hårde liv på en fiskekutter. 

Den simple og hjerteskærende fortælling er velfortalt, velspillet og utrolig smuk.