Terminator salvation – Premiere 4/6

Christian Bale er den sammenbidte John Connor. Foto: www.sonypictures.net/movies/terminatorsalvation

Velkommen til fremtiden. Dommedag er kommet og gået og tilbage står maskinerne som sejrsherre. De eneste overlevende tilbage i en grå og colourgradet verden, er en lille gruppe mennesker samlet i modstandsbevægelsen anført af en sammenbidt Christian Bale i skikkelse af John Connor.

Som folk bekendt med terminator sagaen, der startede tilbage i 1984 med muskelbjerget og nuværende guvernør i Californien Arnold Schwarzenegger som the Termintor, er John Connor, den ufødte, den unge teenager og mand, de onde onde maskiner har forsøgt at slå ihjel uden held.

De første film, der havde den senere Titanic instruktør James Cameron i instruktørstolen, formåede på underholdende vis at kredse om det filosofiske spørgsmål; hvad er det, der definerer det, at være menneske?!

Den nye film Terminator salvation forsøger med McG, indehaveren at det måske mest tåbelige kunstnernavn jeg er stødt på, at gribe denne problemstilling an ved, at have den dødsdømte Marcus Wright, som cyborgen der fortjener en chance til.

I en ok første halvdel følger vi skiftevis Connors kamp med maskinerne og ikke mindst den militære overkommando, og så Wrights kamp for at finde ud af hvem han er, og hvad der er sket med verden siden han sidst så den inden sin i 1990´erne.  At røbe hvad det er, afstår jeg fra af hensyn til de af jer, der har planer om at se filmen.

Det er i denne søgen, at filmens bedste momenter findes, som Marcus ankommer til et sønderbombet L.A. Her står han og kigger ud over den faldefærdige by, der giver associationer til John Carpenters fantastiske og campede Escape from L.A. Et par klodsede men underholdende henvisninger til de tidligere Terminator film, bliver der da også plads til.

Her er McG, der har lavet rædsler som Charlies angels; Full Throttle og We are Marshall i sit es og biljagten hvor Marcus og den unge Kyle Reese, spillet af Anton Yelchin, forfølges af en motorcykeludgave af de onde terminatorer, er adrenalinvækkende action for fuld skrue.

Christan Bale overfor Sam Worthington. Foto courtesy: www.entertainmentwallpaper.com

Desværre falder filmens plot helt sammen hen imod slutningen, og da der til allersidst lægges op til endnu en film i rækken, var denne anmelder sikker på at det bliver uden ham. For hvis man ikke kan få mere ud af så markante skuespillere som Helena Bonham Carter, Bryce Dallas Howard og Christian Bale og samtidig laver manuskripter, der kunne være skrevet af en af de utallige maskiner, der smadres i løbet af filmen…ja, så har menneskeheden sku ikke fortjent at overleve dommedag!