The Dark Tower

(Copyright: UIP)

Der er masser af potentiale, men desværre har man valgt at presse mindst tre film ned til halvfems minutter. Alt for meget på for kort tid giver en rodet og uengagerende affære.

Filmatiseringer af andre værker er altid en tricky affære. Hvor tro skal man være mod forlægget, skal man fjerne noget, der måske ikke egner sig til film og hvor meget tid skal man bruge på, at indvie det nye publikum i universet? Nogle gange lykkes det. Andre gange ender man med ’The Dark Tower’.

I og for sig er det egentlig en ret simpel historie. Drengen Jake (Tom Taylor) har nogle forfærdelige mareridt om børn, en mand i sort (Matthew McConaughey), revolvermanden Roland (Idris Elba) og så et stort mørkt tårn. Så langt så godt. Det begynder dog at blive lidt meget med specielle evner, flere dimensioner og monstre. Sådan noget kræver tid at sætte op, så man kan leve sig ind i universet.

Det går meget hurtigt, Nikolaj
Hu hej, hvor det går. Allerede indenfor de første fem minutter møder man alle de vigtige personer. Inklusiv en let omgang tortur af børn, nogle aparte væsner og så lige et jordskælv i New York, som tilsyneladende er gået hen og blevet en hverdagsting. Husk at trække vejret, for der er fart på. Vi har kun halvfems minutter… eller rettere sagt, firs minutter tilbage nu.

Det er meget information at få smidt i hovedet på meget kort tid. Man når ikke at fordøje det, man bliver budt, før der sker noget nyt og vildt. Så man ender med en mæthedsfornemmelse meget tidligt i filmen. Havde det udelukkende været actionsekvenser i bedste Schwarzenegger stil, så ville det fungere. Man ville være klar på mere. Her er det kompleks information om et kæmpe multivers. Det kræver liiige et par minutters ro, før man stille og roligt kan gå videre.

Ikke den sidste actionhelt
Der er dog noget, der fungerer rigtig godt. Actionscenerne er ret imponerende, især de to sidste i filmen er øjenguf. Elba svinger revolveren med autoritet her. Derfor er det ærgerligt, at hans præstation som Roland virker noget mat på alle andre tidspunkter. Han er dog ikke alene på dette punkt.

Ingen karakterer i filmen leverer noget længerevarende indtryk. McConaugheys mand i sort, Walter, bliver aldrig rigtig farlig. En skurk skal bygges op, så man frygter, hvad han finder på. Kun i en scene kommer der en smule nerve i en ellers kedelig badguy.

Taylor duer heller ikke som hovedperson. Han er direkte irriterende, og skuespiltalentet virker ikke stort nok til at være hovedrolle i en film af denne kaliber.

Ikke en konge værdig
Men der er jo dygtige folk med, så hvorfor bliver man ikke engageret i dem? Pilen peger mod et rodet manuskript – og her bliver det endnu mere rodet. To forfatterpar er nemlig krediterede. Det ene er instruktør Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensen, det andet er Akiva Goldsman og Jeff Pinker. Er det nærliggende at tro, at to manuskripter er blevet mast sammen til et, og det er derfor, det hele virker rodet og forceret? Svaret er et utvetydigt ja!

’The Dark Tower’ er okay flot, dog ikke overvældende. Der er god action, dog ikke fantastisk. Der er potentiale til en rigtig fed historie og introduktion til et univers uden mage, dog sker det ikke. Det er lidt for mange ”dog ikke”, end hvad godt er. Der er en god film et eller andet sted deri, bare ærgerligt vi ikke fik den at se.