The Day the Earth Stood Still / Premiere 12. december

Keanu Reeves as Klaatu the alien. Picture courtesy of Fox Film
The Day the Earth Stood Still. Keanu Reeves as the alien, Klaatu. Picture is courtesy of Foxfilm.

Du hørte lige den bid af åbningsnummeret til kultfilmen The Rocky Horror Picture, der nævner science fiction klassikeren The Day the Earth Stood Still fra 1951.

Det er denne film der nu er genindspillet og ikke mindst opdateret, da det her er opdateringen der vist er den gode grund til at lave denne film for anden gang.

I halvtredserne var den amerikanske sci-fi film en oplagt måde at få omskrevet den kolde krig og truslen fra Sovjet til film om aliens i fuld færd med at undergrave eller overtage civilisationen og the American Way of Life. Men i den oprindelig udgave af ”the Day the Earth stood still, var der en vigtigt twist på historien: her var det en alien der kom til jorden for at fortælle os at vores atomoprustning og krigsglade fremfærd var ved at ødelægge andre civilisationer i rummet. Jordens befolkning var en trussel.

I anno 2008 er der ingen kold krig mellem øst og vest, atomoprustningen føles mest som en fjern fortid og de krige der er i gang rundt omkring på kloden er for betændte til at være emnet for en opdateret genindspilning af Robert Wises klassiker.

Til gengæld står vi overfor en muligvis endnu større fare, nemlig en global miljø- og klimakrise. Her ligger opdateringen – den fremmede, Klaatu, spillet af Keanu Reeves, kommer til jorden med henblik på at få statslederne i tale i FN. Han vil forklare dem at vi er ved at ødelægge jorden og at dét også er en trussel for alle de andre civilisationer derude i rummet. Det lykkes desværre ikke – måske fordi vi jordboere nu engang er temmelig skeptiske overfor fremmede af enhver art. Klaatu som kom med gode hensigter må nu se sig nødsaget til at sætte nødplanen i værk – en total udslettelse af menneskeheden, der med sit mis-management af planeten har bragt andre planeter i fare. Det bliver nu op til enken, Helen, som er forsker og en af de få der behandler Klaatu med respekt, at få forklaret ham, at når først menneskeheden står og stirrer ned i afgrunden, tager vi os skam sammen.

Enken spilles af Jennifer Connelly, som her er akkompagneret af sin stedsøn Jacob, spillet af Jaden Smith, Will Smiths søn. Han er jo en sort dreng mens hun er hvid – og det viser med al tydelighed at selvom USA nu er på vej mod en sort præsident, så er det på filmsprog stadig et glimrende eksempel på en åbenlys fordomsfri person, når en hvid kvinde har giftet sig med en sort mand.

Selvom Keanu Reeves’ agent havde dette remake i tankerne med Keanu i hovedrollen allerede midt i halvfemserne, skulle der lige gå en 15-20 år før det blev realiseret. Måske var Keanu i mellemtiden selv blevet lun på tanken om at spille en frelsende alien, efter sin succes som Neo i Matrix filmene. Man må i hvert fald sige, at hvis man har brug for en skuespiller med et minimum af ansigtsmimik, så går man ikke helt galt i byen med Keanu Reeves.

Filmen er egentlig ganske underholdende indtil den går hen og bliver irriterende med sin åbenlyse dagsorden og dommedagsprædiken. Den er stort set blottet for frivillig humor, selvom man til tider fristes til at fnise lidt af Keanus selvhøjtidelig retorik. Tanken bag filmen er jo god nok, men den falder ned i alle de fælder den kan, og hopper rundt i den ene stereotypiske tankegang efter den anden.

En ting er nu god nok. Klaatu ankommer til New York fordi det er hvor FN bygningen ligger, men alle vi andre ved jo godt han kommer til USA fordi det er dem der pt. er dem der udgør den største trussel mod miljøet.

Hvis du elsker sci fi og har set den oprindelige version, så er det sikkert sjovt at gå ind og sammenligne noter. Hvis du elsker Keanu – så er det her helt sikkert også en film for dig. For alle andre er det en film man kan gå ind og se fredag aften bevæbnet med cola og popcorn og have glemt det hele næste dag.