The Expendables 3

De sidste actionhelte slår atter pjalterne sammen i det tredje led i ’Expendables’-serien. Der er masser af god action og drengerøvshumor på menuen, men kedelige effekter og billige tricks får The Expendables 3 til at ligne en billig parodi på den ellers så elskede genre.

Lyden af sorg og glæde

”Tingeling!”, lyder det, når man med stor iver og højt humør sprætter en håndlanger op med en kæmpe kniv. I hvert fald ifølge Wesley Snipes, der er den seneste i rækken af afdankede actionhelte til at stille op for ’’The Expendables’’. ”Tingeling” kunne også let være lyden af ens glæde over at se netop disse action helte spille mere eller mindre sig selv i et brag af en actionbasker – og så alle sammen på én gang; Sly, Arnold, Snipes, Banderas, Ford og ikke mindst Mel Gibson er blot et par af de navne, som pryder den ”stærke” rolleliste. En rolleliste der også tæller en masse nye unge stærke ansigter.

Alt ånder fred og ro ved filmens start, The Expendables er på rutineopgave, hvor Doctor Death aka. Wesley Snipes brydes ud af et højsikret fangetog, komplet med russiske fangevogtere på taget, AK47’ere og store kanoner. Herefter bliver tingene dog noget mere kompliceret, da den formodet døde eks-Expendable Mel Gibson dukker op under en mission i Mogadishu. Mel Gibson er gået over til den mørke side, og sælger farlige våben til farlige mennesker, så nu bliver der lagt op til et personligt opgør mellem den nuværende Expendable-boss, Sylvester Stallone og hans gamle ven Mel Gibson.

Ud med de gamle, ind med nogle nye.

Sly indser hurtigt, at de gamle drenge skal skiftes ud. Ikke alene er de gamle og langsomme, men deres metoder er forældede, og der er stærkt brug for nyt blod, hvis Mel Gibson skal besejres. Derfor skal vi selvfølgelig have en udvælgelsesmontage, hvori Sly bliver guidet igennem de skrappeste herrer og damer i byen af ingen ringere end selveste Frasier (Kelsey Grammar). Der er brug for en våbenspecialist, en it-nørd, en pige der kan slå fra sig i stiletter, og en eks-soldat der har svært ved at adlyde ordrer. Det er ganske morsomt sat sammen, især når Antonio Banderas får tilseneget sig en audition, trods sin fremskredne alder, og giver den á la ”Puss in Boots”. Spørgsmålet er så bare, om det er teknologisk nyskabelse og ungdommens snilde, der skal besejre Mel Gibson og hans hær af håndlangere, eller om der også bliver brug for fortidens kæmper og deres utallige maskingeværer.

De sidste actionhelte.

’The Expendables 3’ er kanon god underholdning på højde med en fornøjelig tur i rutsjebanen, det er rigtig sjovt, så længe det varer, men det er hverken uundværligt eller uforglemmeligt, og som sådan fungerer den virkelig godt. Actionscenerne er velkoreograferede, og one-linerne falder tørt og er generelt veltimede. Men det var aldrig gået uden de mange elskværdige ældre actionhelte som hovedattraktionen, da filmen desværre alt for ofte ser rigtig billig ud, med computergenerede helikoptere og eksplosioner og ucharmerende green screen-skud. Det er egentlig ærgerligt, for de utallige stjerner gør sit for at gøre den nyeste ’Expendables’-film til et rigtigt sjovt bekendtskab, men i stedet sidder man lidt tilbage med fornemmelsen af, at den sidste actionhelts dage er talte, og det er vi mange, der er kede af.