The Great Wall

CR: UIP

Matt Damon har forvildet sig til Kina, hvor han er utrolig malplaceret. Han burde være blevet hjemme.

De to lejesoldater William Garin og Tovars jagt på det mystiske krudt har ført dem til deres verdens ende. Nemlig riget i midten, Kina. Men i deres søgen efter dette farlige remedie som kan hjælpe dem til at vinde ære og rigdom løber de ind i store problemer. Efter en hæsblæsende flugt fra nogle farlige stepperyttere falder de to følgesvende nemlig i varetægt hos den kinesiske murs vogtere. Her viser det sig at være farligt at opholde sig. De venter nemlig snart besøg fra et knap så behageligt bekendskab.

Vores helt William overbeviser dog hurtigt murens vogtere med hans kyndige våbenhåndtering om, at han ikke er værd at gemme i et fangeskab. Derfor får følget lov til at hjælpe murens vogtere, ’Den navneløse orden’, med at beskytte mod den grumme fjende som angriber muren og dets forsvarer i grufulde tirader af angreb. Udover disse faretruende angreb er der naturligvis også plads til en snert af splid mellem venner, kærlighed og klichefyldte øjeblikke.

Aliens fra den ydre mur og den forkerte helt
For en gangs skyld er det ikke amerikanerne, der skal redde vor kære moder jord mod fremmede krafter. Nu er det kineserne, der agerer menneskehedens final frontier. Hele verdens skæbne ligger i kinesiske hænder, og ikke amerikanske! Og det’ skønt!

Med 60 års mellemrum vågner Tao-Tei, en alienlignende forsamling af monstre – menneskehedens værste fjende – og stormløber den store mur, hvis vogtere ikke har en kinamands chance hvis de ikke er velforberedte. Disse angreb er ifølge et gammelt sagn et varsel på menneskehedens grådighed, men de frådende monstre får den menneskelige grådighed til at blegne en kende. Hvis det ikke lykkedes for ’Den Navnløse Orden’ at holde monstrene stagen, risikerer hele menneskeheden at gå under!

Mens man sidder og nyder de flotte, koreograferede slag, som får Helms Deep til at ligne en søndagsudflugt, undrer man sig alligevel. Hvorfor i al verden skal denne flotte sabeldans med fæle monstre som truer menneskehedens eksistensberettigelse ødelægges af vores vestlige helt, personificeret af Matt Damon og hans klichefyldte makker Pedro Pascal? Hvorfor kan vi ikke bare have en kinesisk superkriger, der klarer skærerne? Selvom filmen er instrueret af den velansete kinesiske instruktør Yimou Zhang, så er det nu en gang vores vestlige helt Matt Damon, der er filmens store trækplaster og dagens mand i indtjenings-skysovs, selvom et alternativ måske havde været at foretrække.

Løs krudt trods flotte scener
Selvom filmen er utrolig flot med drabelige slag, halsbrækkende spring og masser af drama, så gemmer der sig alligevel en anselig mængde løskrudt i det kinesiske gevær. Filmens persongalleri virker flade og forudsigelige, lige så vel som handlingen. Man sidder konstant med en fornemmelse af, at filmen ikke overrasker, hvilket naturligvis trækker oplevelsen ned. Det er formentlig ikke en film, der går over i historien, selvom den bygger på en udmærket en af slagsen.