The International – Premiere d. 6/3

Konspirationsteorier, korruption og bedrag er alle hverdagselementer i Interpolagenten Louis Salingers (Clive Owen) liv. Han har sammen med vicestatsanklageren fra Manhattan,

Louis Salinger på Guggenheimmuseet. Photo courtesy; Sony Pictures DK.

Eleanor Whitman (Naomi Watts) længe haft mistanke om at en af verdens mest magtfulde banker, BCCI, har dybe rødder i utallige kriminelle organisationer – og alverdens regeringer. Salinger har derfor viet sit liv til at bringe BCCI til fald.

At dette ikke bliver nogen nem opgave er fra start åbenlyst, idet Salinger under kontakt med en højtstående direktør fra BCCI er vidne til at en af hans kolleger pludseligt og efter alt at dømme uforklarlige årsager dør. Salinger og Whitman er på sporet af noget stort, de endelige beviser for bankens ulovlige aktiviteter, men da kontakten inden for murene hos BCCI, dagen efter på mystisk vis omkommer i et biluheld synes sporet koldt, og de bliver nødt til at bore endnu dybere i den tilsyneladende rene og polerede facade hos BCCI.

Thrilleren ”The International” bringer os på en verdensomspændende jagt i Salingers forsøg på at få bugt med BCCI – og det gør den godt. På billedsiden er filmen utroligt velkomponeret, de mange forskellige lokaliteter kommer virkelig til deres ret. Specielt skal nævnes en shootout-scene som foregår i New York, i Guggenheim museets særprægede arkitektoniske rum og passager, som efterlader en åndeløs og simpelthen skal opleves. Lokaliteterne i filmen bliver virkeligt smukt udnyttet, lige fra Berlin, Lyon til Milano og Istanbul får de alle et præg som adskiller dem fra hinanden. Dette bliver især forstærket af de ”lokale” skuespillere som hjælper med at sælge lokaliteten.

Clive Owen som Louis Salinger
Clive Owen som Louis Salinger

Clive Owen spiller rollen som Louis Salinger fremragende og løfter filmen fra hvad der kunne have været en flot, men lidt ordinær thriller, til en virkeligt fængende oplevelse. Han leverer rollen som lettere nedslidt agent, men med en uudslukkelig tørst for sandheden, perfekt og han giver rollen, som ellers kunne have været lettere kedelig, en kompleksitet så man nyder de mange dialoger. Eneste indsigelse er at det føles lidt som han spiller den samme rolle som han gjorde i ”Children of Men”. At rollen som vicestatsanklageren Eleanor Whitman er en lettere overflødig karakter, kan Naomi Watts desværre ikke gøre så meget ved. Ulrich Thomsen derimod er et nødvendigt onde for han spiller Jonas Skarssen, chefen for BCCI og dermed også filmens skurk. Han står i spidsen for den gruppe af personer som prøver at gøre livet besværligt for Salinger, og som kold og kynisk forretningsmand gør han det fortrinligt. At handlingen så på nogle få tidspunkter går lidt trægt slører ikke det faktum at ”The International” er en glimrende thriller, som formår at underholde og lader efterfølgende et godt indtryk tilbage.

Så hvis man skulle være i tvivl, og selvom den har sine mangler er det en klar anbefaling til spændende, æstetisk smuk og velfortalt film.