The Killer Inside Me – Premiere 01/07/10

Så unge og smukke de er og så grum en skæbne de går i møde. The Killer Inside Me er en film hvor råddenskaben lurer 'lige' under overfladen / Photo courtesy of United International Pictures

Af Jonas Kim Jakobsen

Michael Winterbottom er en instruktør med en blandet filmproduktion bag sig. 24 Hour Party People fra 2002 var halvt dokumentarisme i sit portræt af musikscenen i Manchester i England i 80erne. Tristram Shandy fra 2005 var en skør adaption af en i forvejen skør og genial roman fra 1700-hundrede tallet. In This World fra 2002 var optaget med et lille handy-cam i Afghanistan i sit portræt af to unge drenges flugt fra landet. Fælles for dem alle film er, at de er vidt forskellige, men meget personlige og originale i deres udtryk.

 

The Killer Inside Me følger fint denne tråd ved at finde sted i helt andet miljø i en hel anden tid. Vi befinder os i en lille by i Texas, en såkaldt ’smalltown’, i 50ernes USA som de fleste nok kender så godt fra den amerikanske populærkultur. Vi følger den unge vicesherif Lou Ford, spillet af Casey Affleck, som har boet hele sit liv i byen, kender alle, har en flot ung kone og på overfladen et perfekt liv med en lys fremtid foran sig. Da Lou får til opgave at drive luderen Joyce ud af byen, spillet af den forførende Jessica Alba, ændrer hans ellers lovende livsbane sig. Han indleder et SM forhold til hende som ender fatalt. Byens rigeste mand Chester Conway’s søn er fast kunde hos Joyce, og det skaber problemer eftersom det var Conway der bedte Lou om at drive hende ud af byen. Lou benytter opgaven til at gøre gammelt regnskab op med Conway, og en række af mord og forviklinger begynder i denne lille amerikanske flække hvor alle kender alle.

 

Hele filmen er fortalt fra Lous vinkel, og jeg afslører ikke meget ved at fortælle, at han ikke er en hel pålidelig fortæller, da vi hurtigt finder ud af, at vi har med en stjerne psykopat at gøre, ergo filmens titel. Filmen indeholder meget barske scener, hvor Lou tæsker Joyce, som har skabt en del furore omkring filmen. Jessica Alba, der modtager de fleste tæsk har mistet sin uskyld i denne barske rolle som hun klarer fint, og den uskyldige dansepige som hun spillede i den sukkersøde teen-flick Honey er bestemt ’long gone’. Case Affleck spiller eminent som den psykopatiske Lou hvis uhyggeligt sympatiske, men samtidig dybt forstyrrende selskab man befinder sig i gennem hele filmen. 50’ernes idylliske, men samtidig klaustrofobiske ’small-town’ Texas USA er perfekt ramt, og habile og stærke skuespillerpræstationer gør filmens skildring yderst troværdig.

 

The Killer Inside Me er en filmatisering af den Amerikanske pulp-forfatter Jim Thompson. Kultforfatterens bøger er før blevet filmatiseret som i The Grifters fra 1990 og klassikeren The Getaway fra 1972 med Steve McQueen. Jim Thompson var med til at skrive dialogen til Kubricks The Killing fra 1956, som er tydeligt i filmens meget slibrige og vovede dialog. I Thompsons univers følger man altid obskure typer som kriminelle plattenslager og psykopater. Hans forfatterskab er meget omfattende og The Killer Inside Me anses som et hovedværk.

 

Winterbottom følger romanen som han beundrer meget præcist. Det er på sin vis både filmens styrke og svaghed. Styrken ligger i, at han tydelig forstår det forstyrrende miljø Thompson skriver om, og som det lykkes ham at overføre til filmens billeder og stemning. Handlingsforløbet skuffer lidt, specielt hen imod slutningen, idet at det følger bogen så nøje, at filmen bliver en anelse tung og kedelig. Trods den dog lidt skrantende spænding hen mod slutningen af filmen er The Killer Inside Me et meget stemningsfuldt og gennemført besøg ind i en psykopats hoved, som man sent vil glemme.

 

4 ud af 6 stjerner