The Lost City of Z

(Copyright: UIP)

En eventyrfattig eventyrfilm, der er mere interesseret i at male et ukritisk helteportræt af sin hovedperson end at være interessant.

Det burde egentlig være ligetil. Alle ingredienserne er der. Forsvunden civilisation i Amazonas jungle og en tapper soldat fast besluttet på at finde den. Hvordan er det muligt ikke at få noget underholdende ud af det? Det er såmænd enkelt, man fjerner alt der bare tilnærmelsesvis har snert af eventyr og humor.

Baseret på den virkelig Percy Fawcetts (Charlie Hunnam) søgen efter en længe forsvunden civilisation, følger vi ham i perioden 1905-1925. Her når han at rejse til Amazonas tre gange, blive far tre gange og deltage i første verdenskrig. Hvordan balancerer man så livet, som opdagelsesrejsende og familiefar?

Zzzzzzz
Med så mange begivenheder er det mageløst, hvordan man formår at fremstille det hele så kedeligt. Der er så meget britisk stiv overlæbe, at det er uudholdeligt. Det hele er så pænt og nerveløst. Det er jo ellers ikke fordi, der ikke er rigeligt med materiale at tage af. Men af uforståelige årsager, vælger man at bruge alt for megen tid indenfor i anonyme lokaler i England. Det er fint nok at få etableret, hvorfor Fawcett tager på ekspedition (hans far har vanæret familiens navn med druk og gambling), men der er ingen grund til at spilde lang tid i dem udover det.

Det havde f.eks. været langt mere interessant, hvis man havde ofret mere tid på den herlige excentriske baron (Franco Nero) eller etableret, hvor hård rejsen igennem junglen egentlig var. Det bliver kun flygtige øjeblikke og man bliver derfor ikke draget ind i det, som ellers forsøges formidlet.

Årets jævneste
Den er som sådan ikke dårlig. Instruktør og manuskriptforfatter James Gray har skabt en håndsværksmæssig solid film. Der er ikke noget på den tekniske side, hvor den falder igennem. Historien er, om end kedelig, også okay. Det havde dog tilført filmen noget kærkommen intensitet, hvis Gray havde gjort mere ud af at vise, hvordan søgen efter byen udviklede sig til en besættelse for Fawcett. Det minder mest af alt om stille og rolig søndagstur.

Hunnam er også noget flad i det, som Fawcett. Er det ham der bare ikke er god nok eller er det manuskriptet, der ikke giver rum til udfoldelse? Umiddelbart er det en kombination af begge.

Den eneste af de bærende roller der rigtig skiller sig ud, er Robert Pattinson som Costin. Godt pakket væk under et imponerende fuldskæg, formår han at få det maksimale ud af rollen. Der er mere eventyrer over Costin end Fawcett i filmen, som mest af alt ligner en hvid bedrevidende overklassemand på kanotur på Gudenåen.

Irriterende solid
Men selv med alle kritikpunkterne, så er det ikke en decideret dårlig film. Historien giver trods alt mening, der er ikke nogen fejl på den tekniske side og der er ikke nogen tå-krummende skuespilspræstationer. Den er bare kedelig.

Det burde have været et nervepirrende jungleeventyr, men minder mest om en fesen spadseretur i parken. Hvilket spild. Det kunne have så fedt, men er bare…kedeligt.