The Mitchells vs. The Machines: En charmerende og selvbevidst familiefilm

Copyright: Netflix Media

Med dens finurlige animation og nostalgiske hits, skaber teamet bag ‘Spider-man: Into the Spider-verse’ en kær fortælling om en familie, der forsøger at styrke deres forhold til hinanden i en ellers digitaliseret og distanceret verden.

Den unge Katie Mitchell laver YouTube-videoer. Hun er yderst ivrig efter at starte på filmcollege med dem, som hun betragter som ligesindede. Hun vil især væk fra hendes far, Rick, der ikke forstår hendes passion. I et forsøg på ikke at miste Katie, afbestiller Rick hendes flybillet dagen inden, hun ellers skulle have været af sted, så hele familien – inklusiv deres hund (som ofte bliver forvekslet med en gris) – skal på roadtrip. Det scenarie er Katie forståeligt nok ikke ligefrem glad for.

The Mitchells vs. The Machines formår at styrke ens sympati for familien. Det sker gennem fremstilling af Katie og Rick’s relation til hinanden gennem tiden foruden dét, at de som familie skal redde hele menneskeheden.

En digitaliseret verden

Filmen foregår i en overdigitaliseret verden – en ellers ikke-så-ekstrem version af vores realitet.. Her er en ung gut ansvarlig for at have startet firmaet Pal og senere hen de robotter, som ender med at gå mod mennesket.

”Who would have thought that a tec company wouldn’t have our best interests at heart”, siger moren ikke-ironisk på et tidspunkt, hvor det bliver afklaret at alt information fra deres telefoner bliver videregivet til Pal, hvilket kort og godt opsummerer, hvad animationsfilmen forsøger at kritisere.

Far-datter relationens vej til harmoni

Filmen kredser om menneskers forbindelser til hinanden. Især da Katie’s hjemmelavede YouTube-film med deres hund som hovedrolle er med til at redde dagen – med farens hjælp.

Filmen forsøger at sætte fokus på denne far-datter-forsoning, og det er da også tydeligt, at det er her, filmen får point. Sangen Live Your Life af T.I og Rihanna går igen flere gange, og man kan da her ikke lade vær med at smile.

Ambitiøse idéer, der næsten kommer i mål

Måske er der lidt for mange temaer i fokus. Nogle gange fjernes fokus fra filmens egentlige mål i dens forsøg på at leve op til alle dens forventninger.

Filmen ender dermed med hovedtemaet om den lidt nørdede Katie, der forsøger at finde sin plads i livet, hvilket hun opnår, idet faren endelig forstår hendes passion, samtidig med at hun forstår hans.