The Roommate – Premiere 24/3/11

Plakaten til The Roommate. Foto: Disney Pictures.

Man skal kigge godt efter og måske endda vide det på forhånd. Amerikanske The Roommate er instrueret af en dansker. På trods af sit ærkeamerikanske miljø sat i det californiske collegemiljø, referencer til amerikansk mainstreamkultur som Beverley Hills 90210 og filmen The Devil wears Prada, så har Christian E. Christiansen, der i sin tid vandt en Oscar for kortfilmen Om Natten, ikke alene formået at smule konkrete referencer til hans danske spillefilmsdebut Råzone med ind i The Roommate, men faktisk også præsteret at lave en ok psykologisk thriller med nik til mesteren Alfred Hitchcock.

Med succes og en første plads ved den amerikanske Box Office ved premieren i februar på The Roommate har Christian E. Christiansen opnået en sjælden popularitet hos det amerikanske publikum. Det forstår man godt efter at have set filmen, der på mange måder er en klassisk psykologisk gyser, som kredser om spørgsmålet. Hvad nu hvis din bofælle var en psykopat?!

Sara (Minka Kelly) og den knapt så normale bofælle Rebecca (Leighton Meester). Foto: Disney Pictures

Okay. Set fra et kollegieværlese på amager  har The Roommate ikke meget relation til en dansk virkeligheden, men en amerikansk, hvor hovedpersonen Sara (Minka Kelly) er en typisk tilflytter fra Iowa og dermed en af de mange unge amerikanere, som skifter liv i og med at de flytter mange hundrede kilometer hjemme fra for at gå på College. Netop derfor betyder bofællen – The Roommate meget mere end en sådan ville gøre for en dansk kollegieindflytter. Læg hertil de tilfælde af tragiske episoder a la massakren på Columbine high school i 1999, hvor to elever dræbte 13 mennesker, og man begynder at ane konturene af den latente frygt for den fremmed, som lurer når det første møde med ens nye værelselskammerat er fortstående.

Alt ser ellers lovende ud for Sara, da hun første dag starter ud med at fest igennem med nogle fra kollegiet, heriblandt Tracy (Aly Michalka) og den charmerende wanna-be trommeslager Stephen (Cam Gigandet). Næste morgen er hendes nye bofælle Rebecca (Leighton Meester) flyttet ind og snart aner Sara (selvfølgelig længe efter os tilskuere) at noget er helt galt med hende, som langsomt men sikkert forsøger at tage kontrollen over Saras liv.

The Roommate er et klassisk eksempel på en psykologisk thriller mål- og tilrettelagt for det yngre publikum med et plot, der næsten skriger ”det kunne ske for dig”. Modelsmukke skuespillere i lækkert tøj sikre idoliseringen og tilmed et par kendte ansigter fra gode gamle Titanic, nemlig Kate Winsletts ”mor” (Frances Fisher)

og ”kæreste” (Billy Zane) er med til at øge genkendelighedens glæde. De to er her henholdsvis at finde i rollerne som distanceret rigmor til Rebecca og slesk fashionunderviser for Sara.

Endelig gør holdet bag filmen med instruktør Christian E. Christiansen i spidsen flittigt brug af gysermesteren Alfred Hitchcocks filmtricks som i en brusebadsscene, hvor den stakkels Tracy intimideres. Dette vel at mærke uden at det bare føles som redundant genbrug. Lidt af en kunst når man tænker på, hvor ikonisk brusebadsscenen i Psycho fra 1960 var og vel stadigvæk er. Alt i alt et udmærket teenagegys!

Af

Nicolai Meldgaard Eskesen