The Town – Premiere 28/10/10

En Velskænket Sam Adams efter endnu et kup. Ben Affleck og Jeremy Renner som hærdet kriminelle i The Town / photo courtesy of Sandrew Metronome

Af Jonas Kim Jakobsen

The Town er den anden film, hvor Ben Affleck sidder i instruktørstolen siden hans debut Gone Baby Gone fra 2007. The Town er synonymt med byen Boston, der spiller en central rolle i filmen. Hovedpersonerne er en gruppe kriminelle, der alle kommer fra byens fattige kvarter Charleston, som har det kedelig rygte at avle fanger til de mange fængsler, der ligger lige rundt om hjørnet.

De unge kriminelle er med til at gøre Boston til den by, der oplever flest røverier af pengetransporter. Og det er lige, hvad vores hovedpersoner lever af. Lederen og hjernen bag gruppen, er den karismatiske Doug, spillet af Affleck selv, der egentlig havde en lys fremtid for sig som hockeyspiller, men har spildt det hele ved at ende i samme kriminelle løbebane som sin far. Doug ønsker at ændre sig liv, men det har svært ved pga. hans hårdkogte ven Jem, som er en del af den kriminelle gruppe. Han har fungeret som bror for Doug, og han ønsker ikke at stoppe med de indbringende, men mere og mere risikofyldte kup.

Situationen tilspidses, da gruppen ved et kup tager en ung bankansat kvinde som gidsel. De slipper hende hurtigt fri igen, men opdager at hun bor lige rundt om hjørnet i deres eget kvarter, Charleston. Doug opsøger hende for at se, om hun kan genkende ham på hans stemme, men ender i stedet med at indlede et forhold til hende, der styrker hans ønske om forandring, men samtidig forstærker spændingerne i det kriminelle miljø han ser sig fanget i.

The Town er en flot spændings film, der er godt skruet sammen. Boston er en fin kulisse, og man bliver ikke sparet for tyk irsk Boston dialekt.

Skuespillerne leverer gode præstationer, men man kunne have ønsket sig mere karakterarbejde af visse personer, f.eks. den ellers velspillende Jeremy Renners rolle som Jem, hvis figur kommer til at virke for overdreven i det ene voldeligt umotiverede optrin efter det andet.

De mange kup er godt skildret uden, at der går for meget action i den. Selvom det ikke plejer at gøre så meget i spændingsfilm, at hovedpersonerne urealistisk slipper af sted fra den ene mere håbløse situation end den anden, så begynder man alligevel i løbet af filmen at undre sig over, hvordan gruppen klarer sig mod en hær af politi, og man spørger sig selv om FBI mon virkelig er så uduelige?

Til trods for dette minus når man vigtigst af alt at få sympati for Doug, der ligesom hovedpersonen Will i Ben Affleck og Matt Damons Oscar vinder fra 1997 Good Will Hunting, portrætterer et individ der ønsker at ændre sin livsbane, men ser sig fanget af sine omgivelser. Man er godt underholdt i The Towns to timers spillelængde, selvom handlingen måske er en smule forudsigelig hen imod slutningen, som jeg skulle hilse at sige er meget ’amerikansk’.

4 ud af 6 stjerner