The Watch

I Nabokrigen fik man nogle gode grin, når Tom Hanks og naboerne mødtes for at drikke øl og redde nabolaget. I Invasion of the Bodysnatchers holdtes man yderst på biografsædet i frygten for, hvem man kunne stole på, hvor man i Blafferens Galakseguide (læs: bøgerne) fornøjede sig gevaldigt ved mødet imellem den uforstående, menneskelige race og de socialt afvigende rumvæsener. I The Watch gør man det hele.

 

The Watch – “Nabopatruljen – består af den overengagerede ærkeforstadsmand, Evan (Ben Stiller), familiefaren Bob, der taler og bor som en ungkarl (Vince Vaughn), våbenfanatikeren Franklin, som hverken politiet eller militæret vil have noget at gøre med (Jonah Hill) og den britiske, beatnick-klædte nytilflytter Jamarcus (Richard Ayoade).

De mødes i tide og utide for at beskytte nabolaget og finde frem til den morder, der på brutal vis myrdede og tog skindet fra Evans medarbejder. Men i deres søgen på morderen begynder de at finde ud af, at han ikke er en (menneskelig) psykopat, men et væsen fra det ydre rum. Og væsnet er langtfra alene. Samtidig er der interne problemer i patruljen, da Evan og Bob har store uenigheder omkring, hvor meget sjov man kan tillade sig at have under officielt eftersøgningsarbejde.

Figurerne er en god sammensætning, og selvom de mangler dimensioner og er ganske gennemskuelige, så holdes dynamikken imellem dem intakt igennem hele filmen. Gennemskueligheden slår hårdest i castingen med Ben Stiller som den dydige forstadsmand og Vince Vaughn som den højtråbende drengerøv. Man kunne godt have forestillet sig bedre – og sjovere – resultater med en lidt mere vovet casting, men Vaughn og Stiller hviler efterhånden så godt i de roller, at det fungerer fint, så længe de ikke går solo med dem, som de plejer.

Desuden er Jonah Hills figur den utvivlsomt sjoveste, og hans sans for de små, overraskende detaljer bærer filmens komik, der ellers hele vejen igennem bedre kan betegnes som en “glad tone”. Den mere ukendte Richard Ayoade er skuespilleren, der bringer den charme til filmen, der i sidste ende gør den til en lidt bedre oplevelse end de andre sensommerkomedier, der rammer biograferne disse dage. Det naive udtryk i en ellers intelligent udseende mands krop er lige i sci-fi-komediernes ukronede konge, Douglas Adams ånd. Han bringer ikke direkte britisk humor til den ellers meget amerikanske komedie, men giver alligevel de tre yankees noget nyt, europæisk underspil at agere op imod.

Måske er det netop den komiske alsidighed, der fungerer bedst for filmen. For den har samlet mange forskellige kendte grupperinger af komikere under ét tag. Først og mest synligt er selvfølgelig det såkaldte Frat Pack, som er repræsenteret af Ben Stiller og Vince Vaughn. Dernæst kommer den mere vovede Apatow Gang, hvis tilhørsforhold er gjort klart igennem gruppens kaldenavn, og som altså stiller med Jonah Hill på rollelisten og Seth Rogen som en af forfatterne bag filmen (måske et comeback fra hans enorme flop i sci-fi-komedien Paul)

Og i stedet for at hive fat i en af Ben Stillers sædvanlige instruktører, har producerne i stedet, meget klogt, hyret den frembrusende sketch- og komedieinstruktør, Akiva Schaffer. Schaffer er bedst kendt som det tredje medlem i 10‘ernes største sketch-darlings, Lonely Island (med Andy Samberg Jorma Taccone), der står bag Saturday Night Lives Digital Short-serie foruden deres egen spillefilm, Hot Rod. Han er derfor også selv på udebane uden resten af sin trio, der dog får en lille cameo, som af spoilermæssige grunde ikke kan beskrives nærmere.

Alt i alt gør den komiske og genremæssige åbenhed The Watch til en komedie, der er lidt over gennemsnittet. Den når aldrig at blive hylende morsom, men har til gengæld flere bolde i luften end de fleste komedier. Det har tiltrukket flere overraskende skuespillere (bl.a. R. Lee Ermey og Billy Crudup) i mindre roller, og det har betalt sig igennem Schaffers talent for konventionelle klichéer og brug af digitalt udstyr.