Til Robert Prisen med Oscars og stribede kjoler i baghovedet

Nogle kalder Robert Prisen for den danske Emmy, den danske Golden Globe eller endda den danske Oscar. Der er ikke fuldstændig enighed, men én ting er sikkert: Robert Prisen er … Robert Prisen.

Der findes masser af prisuddelinger verden over, også i lille Danmark, men én tages en smule mere seriøst end resten. Derfor skal Robert Prisen selvfølgelig uddeles under stor bravur.

Danmarks Film Akademi skal tilsyneladende helst ligne det amerikanske ”Academy” så meget som muligt. Derfor indebærer Robert Prisen selvfølgelig autografer, rød løber, åbningsmonolog, stolte vindere, gratis drinks og god gammeldags networking til den helt store guldstatuette.

Præcis hvor stor en fest, jeg skulle deltage i, var muligvis ikke helt gået op for mig, da jeg satte mig op på min knaldrøde cykel i en nyindkøbt Stine Goya-kjole for at cykle fra Amager til prisernes land – Tivoli Hotel & Congress Center.

… And all I got was these free drinks
Først da jeg stod foran indgangen i kulden og ventede, gik det rigtig op for mig, hvor big a deal Robert Prisen er.

Ved siden af mig stod 10 børn i flyverdragter og en række lidt mere end midaldrende herrer med plastikcharteker. Sammen ventede vi, mens kendisserne strømmede forbi, og børnene fik taget billeder med holdet bag ”Tinka”, og mændene fik autografer til samlingen.

Det var, mens jeg endnu stod udenfor døren, jeg oplevede den ultimative prisuddelingskliché. En kvinde gik forbi i en flot stribet – og rimelig genkendelig – Stine Goya kjole.

Den præcis samme kjole, som overtegnede havde på. Jeg forsøgte at ignorere det akavede i situationen og bevægede mig ind af svingdøren, mens jeg prisede mig lykkelig over, at jeg overhovedet havde taget noget på, der var egnet til den store prisuddeling.

Indenfor fik jeg nonchalant sneget mig uden om køen til den røde løber. Jeg kunne føle mig nok så speciel af at være inviteret til prisuddelingen, men ligefrem at blive taget billeder af turde jeg ikke.

I stedet krøb jeg videre til de mange tematiserede barer og samlede sammen af de gratis drikkelser. Med en gin & tonic i den ene hånd og champagne i den anden begav jeg mig mod min plads, selvfølgelig kun omkring tre meter fra kvinden i den stribede kjole.

Årets show går til
Klokken ringede, og over højtalerne blev vi bedt om at sætte os ned. Oliver Zahle trådte ind på scenen og leverede en småkikset ”ikke åbningsmonolog”-åbningsmonolog, der nok ikke havde gjort Ricky Gervais videre stolt.

Gennem showet viste det sig, at Robert Prisen hverken er en Emmy, Golden Globe eller Oscar. Et småkedeligt talkshow-agtigt format dominerede og var kun oprigtig underholdende, da det var teamet bag ’Den korte radioavis’, der præsenterede.

Heldigvis elsker jeg takketaler og blev oprigtigt rørt, da den oscarnominerede dokumentarfilm ’The Cave’ fik en flere minutter lang applaus, da Maria Rich brølede af glæde over sin pris som ”Årets kvindelige hovedrolle – tv-serie” og ikke mindst, da May el-Toukhy vandt en Robert som den første kvindelige instruktør nogensinde ’for Dronningen’.

Alt i alt trak ’Dronningen’ klart flest priser hjem med hele 9 ud af 32. Både den og ’Ser du månen, Daniel’ fremstod som det ultimativt største i et fantastisk godt dansk filmår.

Nærmest mit hjerte var ’31’s sejr i kategorien Årets korte tv-serie. Hvilket tilfældigvis også skulle vise sig at være tidspunktet, hvor kvinden i den stribede kjole rejste sig. Som en del af teamet bag ’31’ kom hun med Julie og Jesper på scenen for at modtage en Robert-statuette.


”Var du ikke også oppe på scenen?”
Da hele seancen var ovre, rejste vi os og gik direkte i baren. Gennem tiden som filmentusiast og rød-løber-elsker har jeg efterhånden forstået, at efterfesterne er der, det sker – hvad end det er hos Vanity Fair eller Angelina Jolie. Om Trine Dyrholm holdt en sindssyg, hemmelig efterfest ved jeg ikke, i stedet blev jeg i baren på Tivoli hotellet.

Der gik hurtigt drinks og networking i den. I et lokale drysset med tunge statuetter af marmor og støbejern kredsede branchefolk om branchefolk. Jeg spurgte en kollega, om det mest var arbejde eller fest for hende. Hun svarede; at hun bliver nødt til at være på hele tiden, der er ikke én, der overhovedet ikke er på arbejde nu.

Der blev også lagt pres på lille mig og mine konversationsfærdigheder. Så da jeg fik øje på Ann Lind Andersen, ja I ved, hende fra Oscar-studiet, var det tid til at brillere. Vi nåede ikke at snakke længe, før hun spørger ”Var du ikke også oppe på scenen?”.

Nej, det var jeg ikke – men det var der én med den helt samme kjole, der var!

Slukøret gik jeg i jägermeisterbaren. Klokken var mange og måske var mit Robert-eventyr ved at gå på hæld.

Der stod hun så – Madeleine Lintrup Jensen, kvinden i den stribede kjole.
Hun smilede til mig. Vi giver hinanden et skævt akavet blik, hun havde også lagt mærke til det. Serieeksperten Keld Reinicke grinte højlydt og måtte straks tage et billede af os. Et ægte ”Who wore it better”-moment indtil vi smiler til hinanden. Og Madeleine viser sig at være en glad kvinde, som lige var kommet tilbage fra barsel den dygtige koordinator på de første tre sæsoner af ’29’. Hun var sød, og vi grinte og roste hinandens smag.

Så da jeg til slut satte den sidste gratis drink fra mig efter en god snak med Madeleine og hentede min knaldrøde cykel for at køre tilbage til Amager i min flotte stribede kjole, var jeg mere end bare glad.

Jeg havde overlevet min første danske Emmy/Golden Globe/Oscar.

Du kan læse Nosferatus reportage fra nomineringsmiddagen her. 

 

Robert-vindere 2020

Årets danske spillefilm
Dronningen / Nordisk Film Production, Producere: René Ezra & Caroline Blanco, Instruktør: May el-Toukhy, Manuskript: Maren Louise Käehne & May el-Toukhy

Årets tv-serie
Bedrag III / DR Drama, Hovedforfatter: Jeppe Gjervig Gram, Producere: Caroline Schlüter Bingestam, Jacob Jarek & Anders Toft Andersen, Konceptuerende Instruktør: Søren Balle

Årets dokumentarfilm
The Cave / Danish Documentary & Nat Geo Docs, Producere: Kirstine Barfod, Sigrid Jonsson Dyekjær, Instruktør: Feras Fayyad

Årets børne- & ungdomsfilm
Gooseboy / SF Studios Production, Producere: Julie Rix Bomholt & Jakob Langkjær, Instruktør: Wikke & Rasmussen, Manuskript: Wikke & Rasmussen

Årets instruktør
May el-Toukhy / Dronningen

Årets originale manuskript
Maren Louise Käehne & May el-Toukhy / Dronningen

Årets adapterede manuskript
Anders Thomas Jensen / Ser du månen, Daniel

Årets fotograf
Jasper J. Spanning / Dronningen

Årets klipper
Rasmus Stensgaard Madsen / Dronningen

Årets mandlige hovedrolle
Esben Smed / Ser du månen, Daniel

Årets kvindelige hovedrolle
Trine Dyrholm / Dronningen

Årets mandlige birolle
Magnus Krepper / Dronningen

Årets kvindelige birolle
Sofie Torp / Ser du månen, Daniel

Årets mandlige hovedrolle – tv-serie
Morten Hee Andersen / Fred til lands

Årets kvindelige hovedrolle – tv-serie
Maria Rich / Bedrag III

Årets mandlige birolle – tv-serie
Jacob Hauberg Lohmann / Bedrag III

Årets kvindelige birolle – tv-serie
Josephine Park / Doggystyle II

Årets scenograf
Josephine Farsø / Harpiks

Årets kostumedesigner
Louize Nissen / Før frosten

Årets sminkør
Sara Sofia Kasper / Harpiks

Årets sounddesigner
Oskar Skriver & Nino Jacobsen / Dronningen

Årets score
Jon Ekstrand / Dronningen

Årets originale sang
‘One last time’ – Hess Is More feat. Okay Kaya, Komp.: Mikkel Hess & Kaya Wilkins / Selvmordsturisten

Årets visuelle effekter
Jonas Drehn & Jan Tvilling / Valhalla

Årets korte tv-serie
31 / Drive Studios, Hovedforfattere: Jesper Zuschlag & Julie Rudbæk, Producer: Mikkel Herforth, Konceptuerende Instruktør: Jesper Zuschlag & Julie Rudbæk

Årets kortfilm: Fiktion / Animation
Ikki illa meint / Meta Film, Producer: Johannes Rothaus Nørregaard, Instruktør og manuskript: Andrias Høgenni

Årets lange fiktion / animation
En flirt / Super16 & Made By Us, Producer: Lea Lykke, Instruktør: Zinnini Elkington,Manuskript: Marianne Lentz

Årets kortfilm: Dokumentar
Amfi / 73collective, Producere: Maximilian Mayrshofer & Anna Risgaard Dahl, Instruktør: Mathias Broe

Årets engelsksprogede film
Joker / Instruktør: Todd Philips, Distr.: SF Studios

Årets ikke-engelsksprogede film
Parasite / Instruktør: Bong Joon Ho, Distr.: Camera Film

Blockbuster publikumsprisen
Ser du månen, Daniel / Toolbox Film, Producere: Morten Kaufmann & Signe Leick Jensen, Instruktør: Niels Arden Oplev, Anders W. Berthelsen, Manuskript: Anders Thomas Jensen

Go’ Seerprisen 2020
Badehotellet sæson 6 / SF Film Studios, Nitrat Film & Thorsboe&Lundblad, Hovedforfattere: Stig Thorsboe & Hanna Lundblad, Producer: Michael Bille Frandsen, Konceptuerende Instruktør: Fabian Wullenweber