Towelhead Premiere 28/11

Foto: WB Pictures.

Towelhead er baseret på den kritikerroste roman af Alicia Erian og er filmatiseret af instruktør Alan Ball, som også stod bag American Beauty.

Filmen handler om den 13-årige Jasira, som er lidt skræmt over – men samtidig meget interesseret i sin egen spirende seksualitet. Hun bor sammen med sin amerikanske mor, men de to fungerer ikke sammen i Jasiras svære pubertet. Hun bliver derfor sendt hjem til sin libanesiske far i den modsatte ende af USA. Her skal hun opbygge en tilværelse, men den strenge og traditionsbundne far gør det svært og heller ikke vennerne kommer nemt, da hun bliver drillet i skolen. Jasiras hoved er fyldt med seksuelle tanker og hun afprøver hele tiden sin fars tålmodighed ved at gøre ting han ikke vil have. Jasira møder naboen Mr. Vuoso spillet af Aaron Eckhart, som vi sidst så som skurken Harvey Dent i sommerens Batman – The Dark Knight. Hans pornoblade tiltrækker hendes nysgerrighed, men hun kender endnu ikke sine grænser og kommer ud hvor hun ikke kan bunde. Den ellers kærlige familiefar viser sig at skjule mørke dæmoner og tilknytningen til ham, samt mødet med den lidt ældre dreng, Thomas øger Jasiras seksuelle frustrationer. Hun vakler i en gråzone af modsatrettede følelser og drages alligevel af sine lyster. Hos et ungt nabo par finder Jasira et frirum, hvor hun kan komme lidt væk fra det hele og være sig selv. Kvinden tager hende til sig som en datter og Jasira åbner sig op og fortæller om nogle ubehagelige oplevelser.

Krænkelse af børn er filmens hoved tema og dette skildres med humoristiske undertoner, hvilket opliver den ellers tragiske historie. Men latter afløses prompte af alvor og det er svært helt, at forstå følelserne da filmen hele tiden bevæger sig i grænselandet mellem overgreb og lidenskab. Der kan på nogle måder drages en parallel til American Beauty, hvor et forhold mellem en ung pige og en ældre mand også gør sig gældende.

Filmen har mange andre emner på programmet så som politik og religion og man mindes om, hvor let manglende kommunikation kan føre til misforståelser. Jasiras far og Mr. Vuoso understreger, at fordomme eksisterer på begge sider af hegnet og at der skal to parter til en konflikt uanset hvad det handler om. Også titlen understreger et tema, nemlig racisme, da Towelhead direkte oversat betyder ’tørklæde hoved’. Det er et skældsord om kvinder der bærer tørklæde og Jasira bliver flere gange tiltalt med det udtryk, selvom hun ikke har tørklæde på. Towelhead skildrer temaerne fint, selvom det dog godt kan virke som om den gaber over lidt mere end den kan rumme.

Rollen som Jasira er den hidtil ukendte Summer Bishils første og hun løfter opgaven flot, godt hjulpet af flere af Hollywoods mere kendte skuespillere.

Towelhead er i helhed en underholdende film som balancerer på en kant af det tragisk morsomme, men med en spillelængde på næsten to timer kan den godt virke lidt lang. På trods af voldsomme oplevelser i en tidlig alder fremstilles Jasira som en pige med fremtid og mod på livet, hvilket er forfriskende. Man forlader biografen med en god fornemmelse, selvom filmen på ingen måde er en komedie.