Toy Story 3 (3D) – Premiere 26/8/2010

Verdens mest loyale legetøj. Toy Story 3. Photo courtesy of Disney Pictures.

Af Dorte Winkler

Med den tredje film i Toy Story sagaen er der igen godt nyt for animationsfans i alle aldre. Efter 11 års pause er Pixar tilbage med tredje og, formodentlig, sidste film om verdens mest loyale legetøj, cowboyen Woody og hans mange venner, herunder den heroiske Buzz Lightyear og den neurotiske dinosaurus Rex. Nu er Anders på vej til at flytte hjemmefra på kollegie og legetøjets skæbne skal afgøres: skal de med på kollegie, skal de på loftet eller venter der en grum skæbne i form af en tur i skraldespanden? Selvom Anders har rare planer for sine gamle venner, så sker der selvfølgelig en frygtelig misforståelse som sender holdet ud på en overlevelsesodyssé af hæsblæsende dimensioner, lige fra et børnehave-paradis/helvede til forbrændingsanstalten.

Toy Story 3 har klædeligt valgt at følge den oprindelige tidslinie ved at lade Anders være blevet voksen (selvom han ligner en knægt på 15) og dermed ikke lægge op til at det populære legetøjsensemble skal optræde i endeløse efterfølgere. Det ligner en trilogi og det er ganske passende og sætter samtidig et fint fokus på den skæbne meget legetøj må lide i dette brug-og-smid-væk samfund. Samtidig er der også fokus på retfærdighed, som i børnehaven Sunnyside hvor en mafia bestående af en forsmået lyserød krammebjørn og hans uhyggelige side-kick, Big Baby, sørger for at nyt legetøj får den hårde medfart hos de helt små børn, mens de selv hygger sig med de større børn. Der er også masser af selvironi i mødet mellem Barbie og Ken, som især de voksne nok vil grine meget over. I det hele taget er den virkelig morsomme dialog stærkt møntet på de voksne og de mere actionprægede scener på børnene, og det fungerer ganske fint for der er masser af scener hvor de to forenes – ikke mindst åbningssekvensen, hvor vi er med i en herlig leg et sted i det vilde vesten.

Generelt fungerer de ”rigtige” mennesker ikke så godt rent animationsmæssigt, hvilket er ubetydeligt, men den lille fantasifulde Bolette som får en afgørende rolle i historien, er skildret bedårende fint og stjæler på lige linie med legetøjet ens hjerte.

I det hele taget er Toy Story 3 et hjerteligt gensyn og selvom denne anmelder nok ville have foretrukket at se versionen med de originale stemmer, så fungerer de danske stemmer og den danske oversættelse rigtig godt, hvilket mest noteres ved at man ikke hæfter sig ved det. Til gengæld er det ren trend at Toy Story 3 er udsendt i 3D – dét får man ikke noget ud af, så spar brillerne og se filmen på old school manér. Men se den. Det vil du ikke fortryde.

5 ud af 6 stjerner