Transporter: Refueled

Et usammenhængende plot, et meget søgt drama og en lige lovlig ung hovedperson er ikke helt nok til at slå fornøjelsen ved ’Transporter: Refueled’ ihjel – men det er tæt på.

’Transporter: Refueled’ er ikke ligefrem en film, der går efter at vinde Oscars. Filmen ved godt, at den er en dum actionfilm, og at den har ét enkelt formål: underholdning. Det er desværre også sådan, at filmen undervejs bliver en smule kedelig, og plottet hænger så dårligt sammen, at man ikke kan lade være med at lægge mærke til det.

Uerfaren Frank
Vi følger karakteren Frank, som endnu engang skal redde dagen. I de tre første ’Transporter’-film spilles karakteren af Jason Statham, som kastes igennem det ene voldsomme eventyr efter det andet. Denne gang spilles Frank i stedet af Ed Skrein. I filmen skal han hjælpe en gruppe prostituerede med at slippe løs fra og tage hævn på en mafiaboss, som Frank kender fra gamle dage. Her ligger filmens første problem.

Ed Skrein er for så vidt udmærket som Frank, men han ser altså en del yngre ud end Jason Statham. Der refereres flere gange til Frank som en hærdet og rutineret dræber, men han ligner mest af alt en mand i slutningen af 20’erne – og det til trods for at skuespilleren Ed Skrein er over 40. Det er utrolig svært at købe den præmis, at han skulle have  været i gang længe, og det ville måske have virket bedre, hvis ’Transporter: Refueled’ havde været en form for prequel til sine forgængere.

Skreins alder er dog langt fra filmens største problem. Det værste er ikke engang det usammenhængende plot. Det skal forestille, at de prostituerede meget nøje har planlagt hver enkelt detalje for at få gennemført deres plan, men man kan ikke lade være med at tænke: ”Hvordan kunne dette nogensinde lykkes for dem, hvis ikke de var så ekstremt heldige, som de er?”

Dramatiske dumheder
’Transporter: Refueleds’ største problem er, at filmen fejlagtigt forsøger at få sine karakterer til at betyde noget for én. Jeg var ligeglad med, om folk overlevede eller ej, men det havde for så vidt været fint nok, hvis man ikke skulle igennem den ene omgang overdramatiseret melodrama efter den anden. F.eks. skal vi høre én af de prostitueredes baggrundshistorie i en scene, som efter min mening ligeså godt kunne være skåret fra. Dette resulterer i, at jeg i perioder sad og kedede mig utrolig meget. Det går altså ikke i en actionfilm.

Alle forbrydere i filmen taler med en tyk russisk accent, fordi sådan taler onde mennesker. Det er ved at være en noget træt kliché, og det er umuligt at tage den bare en lille smule alvorligt. Ikke fordi filmen som sådan vil tages alvorligt, men den vil trods alt gerne have én til at tro, at de onde har en chance undervejs. Når de onde er så fuldstændigt reducerede til klichéer, når man er ligeglad med alle karakterer, og når plottet ikke hænger sammen, ja, så er det bare svært at være det mindste investeret i en eneste scene.

Transporter: Redo it
Filmen har et par plusser. Franks far er for så vidt underholdende, og efter min mening er Ed Skrein helt okay til at sælge den personlighed, han portrætterer. Desuden er der et par sjove actionscener i mængden – i særdeleshed en bestemt scene, i hvilken nogle skuffer bruges på meget kreativ vis. En del af det sjove i disse scener er dog primært, at det virker så latterligt, at man ikke kan lade være med at grine.

’Transporter: Refueled’ har simpelthen ikke det store at byde på. Ed Skrein opgav sin rolle som Daario Naharis i ’Game of Thrones’ for at spille Frank i denne film, og jeg tror ikke, jeg er den eneste, der ville ønske, at han var blevet i den rolle.