Ugens uimodståelige – uge 36 / Harry & Tonto

Hvem sagde at mandens bedste ven er en hund?!

UGENS UIMODSTÅELIGE – HARRY & TONTO
Her i Nosferatus første udgave af ugens uimodståelige, skal vi tilbage til USA i året 1974. Året der nok er mest kendt for Watergate skandalen, der endte med at Richard Nixon gik af som præsident. En begivenhed der blev emne for en del film i de efterfølgende år blandt andet ”Alle præsidentens mænd”, hvor Dustin Hoffman og Robert Redford som journalisterne Bob Woodward og Carl Bernstein afslørede den politiske råddenskab i Washington.

Råddenskab er der ikke meget i Paul Mazurskys film; Harry & Tonto, det skulle da lige være råddenskaben i den opgang på Manhattan, hvor den pensionerede lærer Harry bor alene sammen med sin kat Tonto. Selvom kvarteret har set bedre tider, nægter han at flytte ud af den saneringsmodne bygning, hvor han har boet det meste af sit voksne liv med sin nu afdøde kone..

I sidste ende Tvinges Harry på gaden og har intet andet valg end at flytte ind hos sin søn, der dog har rigeligt at problemer med sine egne børn. Den ene er bitter på alt og alle og den anden har taget et såkaldt tavshedsløfte. Bedre bliver det ikke, at konen har mere end svært ved at klare svigerfarens sære vaner og hans forkærlighed for sin kat. Harry tager en rask beslutning om at tage ud at rejse.

Sønnen er ikke begejstret men indvilliger i at køre ham til lufthavnen. Her opstår dog de første problemer, da Harry ikke vil lade sikkerhedspersonalet undersøge den kattetransportsbox Tonto bliver transporteret i. Bedre bliver det heller ikke da han forsøger sig med bus. Han giver dog ikke op af den grund, men køber en bil også selvom kørekortet er forældet med mere end et årti. For at undgå at blive stoppet af politiet beslutter han at tage et par unge blaffere op, der kan køre for ham. En af dem, er den 16-årige Ginger. Sammen besøger de Harrys datter og undervejs udvikler sig et fint venskab på tværs af generationer.

Undervejs møder Harry og Tonto derudover en broget flok af personligheder heriblandt indianeren, der som medicinmand er blevet smidt i fængsel for at behandle folk, samt luksusluderen der ender med at give Harry mere end bare et lift i sin bil, inden han til slut når vestkysten i det solbeskinnede Californien.

Harry & tonto er en road movie og en feel good film udover det sædvanlige. Art Carney er i rollen som den lune excentriker, der synger gamle evergreens for sin kat, et fund( En rolle der sikrede ham en Oscar foran navne som Al Pacino i Godfather 2 og Jack Nicolsen i Chinatown). Takket være Paul Mazurskys rolige fortællestil og fine miljøbeskrivelser af Manhattan, Chicago, Las Vegas og L.A, bliver den pensionerede lærer et talerør for den tids ældre generation. Den fine balance mellem samfundskritik og Happy-go-lucky sikrer at Harry & tonto aldrig bliver moralsk eller for sukkersød i sin fortælling. Selv den mest aldersforskrækkede kyniker vil have svært ved ikke at overgive sig til denne uimodståelige charmerende perle af en film.