Vilde Rolf smadrer Internettet

Copyright: Disney

YEAH BOOOOOOOI. Vilde Rolf serverer det bedste fra internettets meme-menukort, mens du samtidigt får lov til at tænke lidt over tilværelsen som internetgænger.

I efterfølgeren til ’Vilde Rolf’ står titelkarakteren og hans bedste ven Vanilje over for en stor udfordring. Vaniljes trygge rammer i racer-arkadespillet Sukkerchok, hvor hun kender alle baner ind og ud, begynder at kede hende. Rolf, der vil gøre alt for Vaniljes ve og vel, bygger en ny smutvej i hendes spil. Rattet, der sidder på arkadespillet, går dog i stykker, og Rolf og Vanilje må derfor bevæge sig fra arkadehallen og ud på internettet for at finde et nyt rat på eBay.

Meme generator
Da Rolf og Vanilje kommer ind i internettet igennem arkadehallens router, er de forbløffede. Hvad er Instagram, Facebook og Twitter? For at købe rattet på eBay finder de dog hurtigt ud af, at Rolf kan tjene penge på at lave trendy videoer. Rolf går i gang med at lave make-up tutorials, chilismagning, floss-dansen og meget mere.

Rolfs videoer fungerer som en metakommentar på internettet og vores brug af det. Videoerne er underholdende, men samtidig skaber Rolfs skøre indslag også stof til eftertanke. Hvorfor er det, at jeg selv ser sådan nogle dumme videoer, når jeg er online? Jeg identificerer mig hurtigt med filmens avatars, der symboliserer mennesker, som sidder ude på den anden side af skærmen. Med store øjne og åbne munde sender de likes afsted mod den ene efter den anden fordummende Rolf-video. Spild. Af. Tid.

Læs aldrig kommentarerne
Særligt lærerigt for Rolf bliver det, da han ved et tilfælde læser de kommentarer, som brugerne efterlader på hans videoer. Til at starte med er de søde, men da han læser kommentarer, der lyder ”hvor er du grim” og ”hvor er du tyk”, bliver han såret. Hertil kommer en god kommentar fra én af Rolfs nye internet-bekendtskaber: Læs aldrig kommentarerne.

Det kan lyde som en banal iagttagelse, men med børn, som skal oplæres i at bruge internettet, samtidig med at mange voksne i dag forsat ikke har lært at opføre sig ordentligt online, må kendsgerningen forsat lyde sådan.

Fra abstraktion til konkretion
’Vilde Rolf smadrer Internettet’ er en utroligt vellykket film. Ligesom animationsfilmen ’Inderst Inde’ tager filmen en vigtig opgave på sig – at gøre noget abstrakt, der vedrører både børn og voksne, konkret og forståeligt. Hvor ’Inderst Inde’ forsøgte at forklare, hvordan følelser fungerer, forsøger Vilde Rolf at forklare, hvordan det usynlige internet, som konstant omgiver mennesket, fungerer. I Vilde Rolf er pop-up-reklamer, algoritmer og opslagsværker a la Wikipedia gjort personlige og forståelige – både til underholdning og til refleksion.