What’s Your Number? – premiere torsdag den 27/10/2011

Anna Faris og Chris Evans i What's Your Number?. © 2011 Twentieth Century Fox

Af Kasper Vegeberg

”Romantisk komedie” er et begreb, man hører og læser mange gange i sin hverdag. På plakater, i reklamer, i anmeldelser, i omtale. I og over alt. Det er en populær genre – et populært begreb – og man oplever ofte til sin mindre og mindre store overraskelse, at den romantiske komedie enten ikke er romantisk eller komisk. Men hvordan ser en romantisk komedie så ud, hvis den ikke er nogen af delene? What’s Your Number? giver dig svaret.

Ally Darling har igennem sit travle singleliv været sammen med i alt tyve fyre. Hun læser en dag en artikel, der fortæller at kvinder, der har været sammen med mere end tyve mænd, i de fleste tilfælde får svært ved at finde den ægte kærlighed. Så hun beslutter sig for ikke at overskride det runde tal, men i stedet se, om ikke en af hendes ex’er alligevel skulle vise sig at være hendes eneste ene. Til det får hun hjælp af sin ligeså løsslupne nabo, der til gengæld får lov til at gemme sig i hendes lejlighed, når han vil slippe af med kvinderne, der har overnattet hos ham.

Hvad blev der af komikken?

Filmen er ellers spækket med dygtige komedieskuespillere. Blythe Danner fra Meet the Parents, Martin Freeman fra bl.a. Hot Fuzz og Hitchhiker’s Guide to the Galaxy og Andy Samberg fra Saturday Night Live og The Lonely Island har alle tre mindre roller i filmen, der skal forestille at være sjove, men som så absolut ikke tager kegler – specielt ikke sidstnævnte, som ellers går for at være en af USA’s p.t. sjoveste mænd. Og hovedrolleindehaverne selv, Chris Evans og Anna Faris, er begge kendte for deres sjove gennembrudsroller i henholdsvis Not Another Teen Movie og Scary Movie-serien. Men denne film fungerer simpelthen ikke for dem, fordi humoren enten er så simpelt forceret som i at give Andy Samberg store bøjler på og et underligt støn, eller også er den baseret på billige sexjokes. Og efter mange års selvproklamerede romantiske komedier, er man altså ved at være kørt død i de banale sexrelaterede humorforsøg.

Men hvad blev der så af romantikken?

Den forsvandt først og fremmest i alle vitserne om kønsorganerne. Den forsvandt, fordi filmens forsøg på en intim, romantisk scene er baseret på nøgenhed, selvom de alligevel har rendt nøgne rundt igennem hele filmen. Fordi de hele tiden snakker om at have eller ikke at have sex med hinanden og alle andre, så den romantiske kemi dør hen, og der slet ikke er tid til romantik. Og dermed ikke sagt, at der ikke kan være sexrelaterede temaer i romantiske komedier, slet ikke; mange af de bedste scener i romantiske komediers historie er baseret på sex. Tag blot caféscenen i When Harry Met Sally, musicalsekvensen i (500) Days of Summer eller blot hele grundlaget for romancen i Pretty Woman. Problemet er ganske enkelt, at What’s Your Number? prøver at lade hele filmen hvile på sexvittighederne, og det kan de ikke bære. Det ville være synd, hvis en forvirret teenagepige finder vej ind i biografen og lader sig bilde ind, at det er sådan, en moden forelskelse fungerer.

Og resultatet?

Stort set ingenting. Et par vittigheder, man trækker på smilebåndet af, men som man allerede så i traileren. En følelse af ligegyldighed og lidt træning til armmusklerne, når man kigger på sit armbåndsur hvert andet minut. Penge, som kunne have holdt et sultent barn i live i en uge, spildt på en billet til halvanden times lunkenhed.