You’re Next

Underholdende home invasion film benytter stereotyper, men er samtidig nyskabende og tilføjer genren et længe ventet friskt pust.

Du er fanget i et hus, og nogen prøver at slå dig ihjel. De fleste har nok forestillet sig dette scenarie, og ‘You’re Next’ er et bud på, hvordan det kunne udspille sig. Den australske pige Erin (Sharni Vinson) skal møde sin rige svigerfamilie for første gang, da forældrene fejrer deres 35 års bryllupsdag i et stort hus langt ude på landet. Under middagen bliver selskabet angrebet af maskerede mænd i dyremasker (som er meget creepy), en gæst bliver slået ihjel, og herefter er der dømt horror/thriller/slasher for alle pengene.

Dette skal dog ikke forstås negativt, da filmen størstedelen af vejen formår at tage klassiske elementer fra genren, og blande den med sine egne fortolkninger. Persongalleriet er fyldt med de vante stereotyper: den søde og lidt for bløde fyr, prinsessepigen, den smarte douchebag og the misfit, og selvom det er set utallige gange før, er det den slags man må tage med, hvis man skal kunne nyde den type film. Ja, karaktererne er flade og i bund og grund uinteressante, men det er heller ikke dem, der skal drive filmen fremad. Det skal chokket og drabene derimod, og begge dele mangler på ingen måde.

Selvom klassiske genrekonventioner tages i spil, er ‘You’re Next’ stadig sin egen. Soundtracket, og brugen af det er uortodokst og er med til at skabe en distinkt stil, der adskiller filmen fra andre i samme genre. Det samme kan siges om kameraarbejdet, der i enkelte scener filmer fra ukonventionelle vinkler og giver et visuelt flot udtryk. Instruktør Adam Wingard og manuskriptforfatter Simon Barret har tydeligvis ikke været bange for at prøve noget nyt, hvilket de størstedelen af vejen slipper rigtig godt af sted med. Det er svært at putte filmen i en definitiv genrekasse, da den skifter og overrasker flere gange undervejs; bl.a. ved at introducere sort humor til sidst. Desværre gør det den også en smule usammenhængende og fragmenteret i sidste ende. Det generelt lave niveau af skuespil, der til tider er direkte dårligt, skærer også lidt i øjnene.

Wingards inspiration fra ‘Scream’ kan tydeligt ses, og på trods af at filmen udfordrer konventionerne, udfordrer den ikke for alvor seeren. ‘You’re Next’ skal ses for det den er; nemlig underholdning. Og hvis man kan se bort fra alle skønhedsfejlene, og bare lade sig underholde af den og de nye facetter den tilfører genren, vil man med garanti nyde samtlige 94 minutter.