Youth

Harvey Keitel, og i særdeleshed Michael Caine som den pensionerede komponist Fred Ballinger, dirigerer sikkert og trygt publikum i Paolo Sorrentinos nye film ’Youth’, som er ualmindeligt hyggelig og fredfyldt at se på.

Januar har for mig, og sikkert også tusindvis af andre studerende, været en måned med stress, læsning og eksamenspres. Derfor var det med en vis grad af modvilje, at jeg tog ind og så ’Youth’. Jeg var i tvivl, om jeg havde tid til det, men efter at have set filmen var jeg ikke i tvivl om, at det var den perfekte kur for mig mod eksamenspresset. ’Youth’ er nemlig en hyggelig, sanselig og til tider dybfølt og rørende film.

The Grand Austrian Hotel
Handlingen udspiller sig på et badehotel i de østrigske alper, hvor hovedpersonen Fred Ballinger (Michael Caine) nyder sit otium efter at have været komponist og dirigent i bl.a. Venedig. Han går lange ture og diskuterer livet, kærligheden, alderdommen og ungdommen sammen med sin ven filminstruktøren Mick Boyle (Harvey Keitel). Samtidig kæmper han med forholdet til sin datter, og arrene fra fortiden. Derudover kommer der en forespørgsel fra dronning Elisabeth, som ønsker, at Fred skal opgive pensionen for en sidste koncert for hendes prins Philip, noget som Fred bestemt ikke har behov for.

Der er altså store og små problemer i Freds liv, men han tager det hele med en vis ironi og en ualmindelig stor portion lunefuldhed. Og det er hyggeligt, super hyggeligt. Det er det ikke mindst grundet persongalleriet, hvor Michael Caine til fulde udnytter sin naturlige lunefuldhed, britiske charme og humor. Kemien mellem Caine og Keitel er forrygende, og de to veteraner skinner igennem på måder, de ikke har gjort længe, og Caine lader til at have godt af at komme lidt væk fra Christopher Nolans instruktion for en tid.

Hotellet er sit eget samfund med egen læge og apoteker, og det er så charmerende, at jeg får lyst til selv at tjekke ind og nyde alpernes skønne natur med kvægflokke, smukke skove og spejlblanke søer. De mere karikerede gæster som fx en Maradona-inspireret overvægtig forfalden sportsstjerne og en Shia LeBeouf-klon (Paul Dano) føler jeg aldrig bliver malplacerede, men hjælper bare på at øge hotellets samt filmens charme.

Meditation blandt bjergtoppene
’Youth’ er fuld af skønne billeder af den stille alpenatur, som akkompagneres af sagte guitarfingerspil og falsetsang. Specielt godt fungerer det i en morsom scene, hvor Fred begynder at dirigere en flok køer med deres koklokker som instrumenter. Det er både meget morsomt og samtidig en flot repræsentation af mennesket og naturen. Derudover bidrager både musik og billeder med en meditativ tone til filmen, som bestemt hjælper en til at få pulsen ned fra en travl hverdag.

Den hyggelige og morsomme stemning er bare også, hvad der trækker filmen ned fra at være et mesterværk. Filmen bliver aldrig farlig og provokerende, alt er idyl og problemerne bliver ikke ved med at være problemer i lang tid. Det er på den ene side enormt befriende at se en film, som ikke trækker konflikterne op på et niveau, hvor de føles overdrevne. Men det gør altså også, at ’Youth’ ikke ligefrem bliver hængende i bevidstheden i flere dage.

Men den er seværdig, og er et perfekt afbræk, hvis man føler sig kørt tør i eksaminerne eller i et stressende arbejdsmiljø. For det er svært at finde noget mere beroligende end at se Michael Caine og Harvey Keitel tilbringe gåture i selskab med minder fra, og betragtninger over, deres tabte ungdom.