Zombieland – premiere 23/10/09

Plakaten til Zombieland. Foto: Walt disney motion pictures/Sony Pictures.

Af Henrik Seehuusen

Når hele Amerika er udryddet af en ondskabsfuld virus som laver folk til zombier, er det tid til at skide eller lukke røven. Zombieland er Ruben Fleischers første film, og er et meget målrettet forsøg på at skabe en regulær mainstream film bygget på subkulturen, og de mange b-film, omkring zombier.
Og man må sige at forsøget i stor grad lykkes. Zombieland er en energisk og underholdende film som sørger for at have den rigtige blanding af humor, action og gys. Alle i publikum vil kunne være med og få noget ud af filmen, og den er dejligt uforpligtende som en god mainstreamfilm skal være. Det er en klassisk ønskedrøm film, hvor en usandsynlig helt kan træde frem, få respekt fra sine medmennesker og score damen i slutningen, og alle kan være glade.
Først og fremmest må man fremhæve Jesse Eisenberg i hovedrollen. Han er perfekt i rollen, og har den helt rigtige attitude – en skøn blanding af akavethed og oprigtighed. Selvom han spiller en ganske overdrevet karakter, formår han igennem hele filmen at beholde en forbindelse med publikum, i kraft af hans ærlige opførsel. Han bliver ikke den parodi, som karakteren hele tiden risikerer at ende som. Woody Harrelson er til gengæld længere ude, tættere på parodien, men det bliver til gengæld reddet af at han i langt det meste af filmen er hylende morsom. Igen må man sige at castingen er perfekt, og Harrelson leverer klart de fleste af de one-liners som folk vil citere på vej ud af salen, inklusive taglinen ”Nut up or shup up”, eller på dansk, ”skid eller luk røven”.

Makkerparret Columbus(Eisenberg) og Tallahassee (Harrelson) på jagt efter zombier. Foto: Walt disney motion pictures/Sony Pictures.

Der er i den grad også noget for husarene i Zombieland, den ekstraordinært veludformede Emma Stone leverer øjeguf i verdensklasse, og i det hele taget er castingen et af Zombielands stærkeste områder. Selvom filmen er relativt dum, er den aldrig irriterende og tager ikke sig selv specielt alvorligt, og dette er i høj grad på grund af skuespillerne som, godt hjulpet på vej af førstegangsinstruktøren, alle balancerer perfekt på linjen mellem komedie og parodi.
Når zombierne er på skærmen bliver varen også leveret, og der er et par gode jump-scares., hvoraf det ene specielt er skræmmende. Zombierne er dejligt ulækre og uden omsvøb æder de mennesker både døde og levende, og er ikke kræsne med hvad de får fat i. For en gangs skyld er det rart at se en mainstreamfilm fra Amerika som ikke fuldstændig har fået skåret nosserne af, og Zombielands banden, svovlen og underlødige groteskhed er et frisk pust derovrefra.

Zombieland kan varmt anbefales at se sammen med venner og familie. Sid i en proppet sal, gnask popcorn og drik det sidste sodavand så det larmer højlydt, du vil ikke kunne overdøve latterbrølene. Forventer du andet end ligegyldige platheder og dumme bemærkninger skal du holde dig langt, langt væk, men du sætter pris på en god, harmløs mainstreamfilm er Zombieland perfekt.

Zombieklovneri på den gode måde. Foto: Walt Disney motion pictures/Sony Pictures.

4 ud af 6 stjerner

Lyt også til anmeldelsen her