Benda Bilili! – Premiere 8/9/10

Plakaten til Benda Bilili. Foto: Miracle film

Af

Nicolai Meldgaard Eskesen

Soli frembragt af en gadedreng fra Congo på en enstrenget guitar lavet af en gammel blikdåse! Et band strikket sammen af polioramte hjemløse mænd! Det er kernen i den fantastiske dokumentar Benda Bilili, der har været 5 år undervejs og kulminerede med udgivelsen af bandets første album Trés trés fort og den efterfølgende verdensturne der tidligere på sommeren bragte dem forbi Roskilde festivalen!

Betegnelsen filmisk mesterværk er store ord som i tide, men mest i utide bliver brugt når begejstringens glæde over plottet, en bestemt skuespiller eller instruktøren, driver anmelderen ud på superlativernes regnbue af positive floskler. Men er der nogle der fortjener de gloser, roser og bifald, ja så er det Ricky, Roger og de andre gademusikanter i Staff Benda Bilili!

De to dokumentarister Renaud Barret og Florent de la Tullaye mødte Ricky, orkesterlederen for bandet i Congos hovedstad Kinshasa. I millionbyens slum er han og de andre Bililier med deres i øjenfaldende cykler et lille musisk lys i den rå og kaotiske storbyjungle, hvor børn må stjæle papkasser bare for at have noget at sove på. Via deres musik tjener de polioramte mænd til føden og de børn der trofast følger dem. Da filmfolkene introducerer Ricky for gadedrengen Roger med sit aparte enstrengede instrument lavet af en gammel dåse og noget sejlgarn, bliver de musiske ambitioner skruet i vejret, og snart øver den brogede flok fast i byens zoologiske have med ambitioner om at indspille deres musik og siden udgive det.

Tingene er dog så langt fra let, som man kan forestille sig, og da herberget hvor mange af medlemmerne bor brænder ned til grunden droppes alle planer og filmfolkene tager hjem til Frankrig, hvor de via Youtube og den senere kortfilmsdokumentar Jupiters dance fra 2007 får skabt nok opmærksomhed og penge til at rejse tilbage for at opsøge Ricky og resten af bandet.

Coveret til staff Benda Bililis første plade Trés trés fort. Foto: Miracle film.

At det lykkedes er koncerten på Roskilde festival blandt mange et senere bevis på, men inden har tilskueren fået et unikt indblik i livet på bunden af Kinshasas gader, en ukuelig musisk optimisme båret af karismatiske typer ikke mindst teenageren Roger, der med sin udvikling fra forhutlet gadedreng til musisk stortalent, personificerer hele succesfortællingen omkring Staff Benda Bilili.

Med Benda bilili er skabt en unik samfunds- og debatskabende musikdokumentar, der ikke alene fortæller en from rags to riches historie, men også skildrer menneskets ukuelig stræben efter et bedre liv. Sjældent har en film omhandlende Afrika haft så meget sprudlende livsglæde og nerve! Og aldrig har man hørt musik magen til. Så drop lykkepillerne og tag i biografen og få set årets hidtil mest livsbekræftende film!

– 6 ud af 6 stjerner –